61-letni John Lasseter bo odslej vodja animacije pri filmskem studiu Skydance. Tega je leta 2010 ustanovil producent David Ellison (z denarjem, ki ga je dobil od očeta, milijarderja Larryja Ellisona na čelu korporacije Oracle).

Zaposlitev Lasseterja je v zabavni industriji menda presenetila številne.
Zaposlitev Lasseterja je v zabavni industriji menda presenetila številne. "Saj je talentiran, ampak ali se je v resnici sploh pokesal," je za Variety komentiral izvršni producent, ki ostaja anonimen. Foto: AP

Prva večja "rehabilitacija" kariere?
Poskusov "vrnitev" na zeleno vejo v času kampanje #MeToo je bilo že nekaj: komik Louis C. K. poskuša v zadnjem času s stand-up komedijo popraviti svoj krepko načeti ugled, a pri tem vsakokrat naleti na močan odpor in glasne kritike. John Lasseter je tako prva vplivna osebnost v zabavni industriji, ki je bil zaradi obtožb spolnega nadlegovanja odpuščen, nato pa dobil nov zelo ugleden položaj.

Sorodna novica Odmev kampanje #jaztudi - s Pixarja in Disneyja odhaja animator Lasseter

Kaj vse odtehtajo izkušnje?
David Elisson je z novo zaposlitvijo očitno pripravljen tvegati jezne odzive javnosti (in organizacije Time's Up); na tehtnici so namreč njegovi načrti za konsolidacijo vplivnega filmskega studia. "John je neverjeten ustvarjalni in vodilni talent; njegovega vpliva na svet animacije se skoraj ne da preceniti," je v izjavo za javnost zapisal Ellison. Studio Skydance bi rad pod njegovim vodstvom "svoje delo na področju animacije ponesel na svetovni trg". "Veselimo se, da bo John k Skydanceu prinesel svojo ustvarjalnost, svoje izkušnje z vodenjem velikih franšiz in svoje novo razumevanje odgovornosti vodilnega položaja."

Je pa Ellison zapisal tudi: "Te odločitve nismo sprejeli zlahka. John je priznal in se opravičil za svoje napake, v zadnjem letu odsotnosti z dela pa se jih je tudi trudil popraviti." Po njegovih besedah sta odločitev za zaposlitev Lasseterja podprli tudi obe ženski na ključnih položajih, vodja trženja Anne Globe in vodja ustvarjalne ekipe Dana Goldberg.

Zaposlitev Johna Lasseterja je podprla in utrdila nagnit sistem, ki omogoča vplivnim moškim, da jo odnesejo brez posledic za svoja dejanja.
Organizacija Time's Up

V izjavi za javnost je Lasseter poudaril, da je čas od lanskega junija preživel v "globokem razmisleku" in da je ozavestil, da so njegova "dejanja nenamerno številnim kolegom povzročila nelagodje, kar globoko obžaluje in za kar se opravičuje". Dodaja, da bo studio Skydance vodil na enak način, kot je na noge postavil Pixar, a tokrat z zavezanostjo "varnosti, zaupanju in medsebojnemu spoštovanju".

Je nakazal kako korenito spremembo?
Organizacija Time's Up, ki se bori za boljšo zastopanost in varnost žensk v Hollywoodu, je že javno obsodila studio Skydance, češ da je "znova priskrbel izpostavljen, privilegiran in vpliven položaj moškemu, ki je bil večkrat obtožen spolnega nadlegovanja na delovnem mestu". Ta odločitev je samo še dodatno "podprla in utrdila nagnit sistem, ki omogoča vplivnim moškim, da odnesejo brez posledic za svoja dejanja."

Če se hočejo možje, kot je Lasseter, vrniti na vplivne položaje, morajo po besedah predstavnic Time's Up zadostiti trem pogojem: pokazati morajo iskreno obžalovanje, temeljito morajo spremeniti svoje vedenje, oškodovanim pa se morajo odkupiti za vse, kar so prestali.
Če se hočejo možje, kot je Lasseter, vrniti na vplivne položaje, morajo po besedah predstavnic Time's Up zadostiti trem pogojem: pokazati morajo iskreno obžalovanje, temeljito morajo spremeniti svoje vedenje, oškodovanim pa se morajo odkupiti za vse, kar so prestali. "Ponuditi vplivni položaj človeku, ki ni naredil še ničesar od tega, pomeni podporo zlorabam." Foto: AP

Če se hočejo možje, kot je Lasseter, vrniti na vplivne položaje, morajo po besedah predstavnic Time's Up zadostiti trem pogojem: pokazati morajo iskreno obžalovanje, temeljito morajo spremeniti svoje vedenje, oškodovanim pa se morajo odkupiti za vse, kar so prestali. "Ponuditi vplivni položaj človeku, ki ni naredil še ničesar od tega, pomeni podporo zlorabam," so zapisale.

Vizionar, ki je pomagal rešiti Disney
John Lasseter je svojo kariero pod okriljem studia Disney začel leta 1979; nekaj let pozneje je bil odpuščen, ker je trdil, da je prihodnost animacije v računalniških grafikah, studio pa se je takrat še oklepal tradicionalnega pristopa. Zato je poklicno pot nadaljeval kot soustanovitelj Pixarja, studia, ki je izdal nekaj orjaških uspešnic, denimo Iskanje malega Nema in Neverjetne.

Medtem ko je Pixarjeva zvezda bliskovito vzhajala, se je Disney prebijal skozi žalostna leta nizkega zaslužka in vse večje obskurnosti. Rešili so se s svojo stalno metodo: leta 2006 so za 7,4 milijarde dolarjev kupili Pixar. Na čelo šepajoče Disneyjeve animacije so postavili Johna Lasseterja in Eda Catmulla, še enega izmed vodilnih mož pri Pixarju. Po nekaj neuspešnih poskusih je ustvarjalni dvojec kultno "mišjo hišo" dejansko vrnil na čelo industrije; pod njihovim okriljem so nastale uspešnice, kot so Ledeno kraljestvo, Zootropolis in Razbijač Ralph.

Zaradi svoje velike vloge in ustvarjalnega vložka v industriji je Lasseter med animatorji veljal za nekakšnega "novodobnega Walta Disneyja". Lasseterjeva javna podoba je bila od nekdaj podoba dobrovoljneža, ki na premiere prihaja v havajskih srajcah in v intervjujih s solznimi očmi govori o najbolj ganljivih prizorih Pixarjevih filmov. Z ženo Nancy imata pet otrok.

Česa je bil obtožen?
Obtožbe na Lasseterjev račun niso tako težke kot tiste, ki so v javnost prišle v povezavi s Harveyjem Weinsteinom ali Lesliejem Moonvesom, so pa bile dovolj resne za odpustitev. Hollywood Reporter je lani poročal o "grabljenju, poljubljanju in komentiranju telesnih atributov", kar naj bi Lasseter redno počel na službenih prireditvah in sestankih, še posebej kadar je pil alkohol. Več zaposlenih je tudi pričalo, da je Lasseter skozi leta postajal vse bolj gospodovalen.