Združenje filmskih snemalcev (ZFS) podeljuje nagrado iris direktorjem fotografije za vizualne stvaritve. Foto: SFC
Združenje filmskih snemalcev (ZFS) podeljuje nagrado iris direktorjem fotografije za vizualne stvaritve. Foto: SFC
Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) se zavzema za napredek in razvoj snemalskega poklica, za spoštovanje etičnih in moralnih načel stroke in za kontinuiran razvoj in kakovost slovenske kinematografije. Foto: BoBo

Podelili so nagrade v šestih kategorijah.

Nagrade so prejeli še ...
V kategoriji igranega kratkega filma je nagrado prejel Nejc Saje za film Apoptoza režiserja Tomaža Gorkiča. Rožle Bregar je prejel iris za fotografijo v dokumentarnem filmu Zadnji ledeni lovci, s katerim se je po smrti Jureta Breceljnika spopadel tudi režijsko. Mitja Ličen je prepričal z delom v animiranem filmu Orange is the New Black, ki ga je kot napovednik za priljubljeno serijo Oranžna je nova črna posnela Špela Čadež.

Rok K. Nagode je prepričal v kategoriji študentskega igranega ali dokumentarnega filma za izdelek Kar ostane režiserke Neli Maraž. V kategoriji nadaljevanke ali serije pa je slavil Miloš Srdić za serijo Mame v režiji Slobodana Maksimovića.

Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS), ki se zavzema za napredek in razvoj snemalskega poklica, za spoštovanje etičnih in moralnih načel stroke in za kontinuiran razvoj in kakovost slovenske kinematografije, je nagrade podelilo v Slovenski kinoteki.

Pogoji za nominacijo
Za nagrade so bila nominirana dela, ki so bila premierno prikazana v kinodistribuciji ali televizijskem programu v obdobju od 1. januarja do 31. decembra leta 2017. Za nagrado so se lahko potegovali direktorji in direktorice fotografije s slovenskim državljanstvom ali slovenske narodnosti, za katere ni nujno, da so člani ZFS-ja, so sporočili iz združenja.

Skupno prijavljenih 36 del
O nagradah so z glasovanjem odločali člani ZFS-ja. V vseh šestih kategorijah je bilo skupno prijavljenih 36 del. V vsaki kategoriji so bili izbrani trije nominiranci in eden izmed njih je na podelitvi prejel nagrado iris. ZFS se je obenem soglasno odločil, da letos podeli tudi nagrade iris za izjemen prispevek na področju filmske fotografije.