Foto:
Foto:
Iraški uporniki želijo z napadi na iraške vojake preprečiti nastanek nove iraške vojske.
Bodo poljski vojaki zapustili Irak?
Deček pregleduje ostanke bombardirane hiše.
Iraški uporniki bi radi ameriške vojake pregnali iz države.

Medicinski strokovnjaki iz Velike Britanije so ocenili, da je od ameriškega napada na Irak marca 2003 zaradi nasilja in zračnih napadov koalicijskih sil umrlo 100.000 Iračanov.

Številka strokovnjakov je veliko večja od prejšnjih ocen, ki so navajale smrt od 6.000 do 16.000 Iračanov. Možnost za smrt v Iraku se je povečala 58-krat v primerjavi z obdobjem pred vojno.

Strokovnjaki so raziskavo izvedli tako, da so obiskali iraške domove v naključno izbranih soseskah.

Ubitih 11 iraških vojakov
Skrajna iraška skupina Ansar Al Suna je sporočila, da so ubili 11 pripadnikov nove iraške vojske, ki so jih ugrabili prejšnji teden.

Enega vojaka so skrajneži obglavili, ostalih deset pa so ustrelili in nato objavili fotografije obglavljenega in ustreljenih vojakov. Sporočilo o njihovi ugrabitvi so skrajneži objavili pred dvema dnevoma.

Grožnje Poljski
Neka oborožena skupina je na videoposnetku, ki ga je predvajala televizija Al Džazira, zagrozila, da bo ubila ugrabljeno Poljakinjo. Za izpustitev ženske skrajneži od poljske vlade zahtevajo, da iz Iraka umakne vse vojake in da iz iraških zaporov izpusti vse ženske zapornice. Na posnetku je videti, kot da bi talka nekaj govorila, a se njenega glasu ne sliši.

Poleg nje sta na posnetku tudi dva skrajneža. Eden ima v rokah pištolo, naperjeno v vznemirjeno talko, drugi pa naj bi bral izjavo, a tudi njega ni moč slišati. Šlo naj bi za skupino Abi Bakr Al Sidik Al Salafija.

Poljska vlada je že sporočila, da v zahteve skrajnežev ne namerava privoliti. Dodala je, da poročila omenjene televizije ne more potrditi in da v Iraku ne pogrešajo nobenega vojaka.

Iztek ultimata Japonski
Izteka pa se že ultimat, ki so ga skrajneži dali japonski vladi, da iz Iraka umakne svojo vojsko. V nasprotnem primeru naj bi obglavili ugrabljenega japonskega talca. Uradni Tokio vztraja pri stališču, da teroristom ne smejo popuščati in da bodo japonski vojaki ostali v Iraku.

Zadnji poziv Alavija
Prebivalce Faludže je iraški premier Ijad Alavi še zadnjič pozval, naj izkoristijo priložnost za mirno rešitev sporov.

Alavi je dejal, da je to verjetno zadnja možnost za preprečitev napada na mesto, zato je voditelje in vplivne ljudi v mestu pozval k iskanju politične rešitve.

Ko so propadla mirovna pogajanja, ker prebivalci Faludže niso hoteli predati skrajnežev, za katere trdijo, da jih v mestu ni, je Alavi zagrozil z napadom na mesto. Iraška vlada namreč želi imeti še pred januarskimi volitvami pod nadzorom uporniška mesta, kot sta Faludža in Ramadi, zato tam potekajo operacije proti upornikom.

Nočni napad v Faludži
Ameriška vojaška letala so ponoči v Faludži napadla položaje iraških upornikov, pri tem pa naj bi umrla dva človeka. Lastnik ene izmed porušenih hiš je sporočil, da sta bila ubita njegova brata.

Ameriške sile si z napadi na Faludžo prizadevajo onesposobiti organizacijo jordanskega skrajneža Abuja Musaba Al Zarkavija, ki je odgovorna za številne napade na koalicijske sile v Iraku, ugrabili in usmrtili naj bi tudi več talcev.

V Bagdadu pa naj bi ob cesti nameščena bomba eksplodirala v trenutku, ko se je mimo peljal konvoj ameriške vojske. Ubita sta bila ameriški vojak in civilist, dva vojaka pa sta bila ranjena.

Ubita bralka novic
Oboroženi skrajneži pa so v Bagdadu ustrelili bralko novic iraške telvizije Al Šarkija. Šlo naj bi za mati dveh otrok, ki je bila ubita le dva meseca potem, ko so neznanci ubili njenega moža. Motivi za umor niso znani.