Foto:
Foto:
Po divjanju vetra na prizadetih območjih danes ocenjujo škodo.
Močan veter se je razbesnel nad celo Slovenijo.

V kobariški občini, kjer je brez strehe nad glavo ostalo 70 ljudi, še ugotavljajo razsežnosti divjanja vetra. Sešel se je tudi občinski štab za civilno zaščito. Ovire na cestah so odstranjene.

Burja je pustošila na Ilirskobistriškem in Postojnskem, kjer je podirala drevesa, lomila opeke, odkrivala strehe, pretrgala telefonsko in električno napeljavo. Največ škode je povzročila na strehi srednješolskega centra Postojna.

Karavanški fen pustošil na Gorenjskem
Tudi na Gorenjskem so se lotili odpravljanja posledic viharnega vetra, ki je povzročil precej škode na elektroenergetskem omrežju in poškodoval številna ostrešja. Kolikšno škodo je Karavanški fen povzročil v gozdovih, gozdarji območne enote Zavoda za gozdove še ugotavljajo.

Največ škode je v občini Žirovnica, kjer skoraj ni nepoškodovanega objekta, brez strehe pa so ostale žirovniška osnovna šola, pošta in napajalna postaja. Občinska komisija je ocenila, da je škode za okoli 53 milijonov tolarjev, od tega bodo za obnovitev šole odšteli kar 20 milijonov tolarjev. Šola je bila poškodovana tudi na Jesenicah, ostrešje pa je poškodovano tudi na obratu za predelavo debele pločevine jeseniškega Acronija, je še poročal Radio Slovenija.

Rdeči križ razdelil električne peči
Rdeči križ Slovenije je prizadetim v neurju posredoval prvo pomoč v obliki oljnih električnih peči. Neurje je med drugim porušilo tudi dimnike in stanovalci so ostali brez gretja, temperature pa so že nizke.

Peči je Rdeči križ Slovenije posredoval iz zalog namenjenih solidarnostni pomoči prizadetim ob naravnih in drugih nesrečah. Predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Tolmin so v stalnem stiku s prizadetimi krajani in Občinskim štabom za Civilno zaščito.