Foto:
Foto:
Powell in Bush pred Belo hišo.
Bush, v ozadju pa Powell in Rumsfeld.

Powell, prvi temnopolti zunanji minister ZDA, bo ostal na svojem mestu, dokler novoizvoljeni predsednik George Bush ne najde ustrezne zamenjave. Po poročanju CNN-a se je Powell za to odločil po pogovoru s predsednikom Bushem. Bela hiša Powellovega naslednika še ne bo imenovala, eno najbolj pogosto omenjanih imen pa je sedanja svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice.

Štirje pomembni odstopi
Odstopno izjavo je zunanji minister podal že v petek, vendar je o tem svoj kabinet obvestil šele v ponedeljek. Poleg Powella so odstopili še trije visoki predstavniki Bushevega kabineta.

Odstopno izjavo je že podala ministrica za kmetijstvo Ann Veneman, ki bo do imenovanja novega ministra še naprej opravljala svoje delo. Ostala dva sta minister za energetiko Spencer Abraham in minister za izobraževanje Rod Paige.

Powell zmeren politik
Powell je v Bushevi administraciji predstavljal zmerno politiko in v svetu užival veliko spoštovanje. O njegovem odstopu se je v zakulisju govorilo že dolgo časa, saj je sam govoril, da bi rad več časa preživel s svojo družino.