Foto:
Foto:
Rop: Tudi za Hrvaško mora veljati izpolnjevanje meril Unije.
Podobnik proti neevropskim postopkom policije ene od držav, ki želi postati članica Evropske unije.

V EU-ju se spori rešujejo na evropski način, to je z dialogom, česar se morajo na poti do EU-ja naučiti tudi zahodnobalkanske države. Pri tem jim mora Slovenija pomagati in z njimi sodelovati, je na Brdu pri Kranju menil Solana.

Na vprašanje, ali je skušal slovenske sogovornike prepričati, naj privolijo v možnost arbitraže za rešitev morske meje s Hrvaško, je odgovoril nikalno in pojasnil, da čas tik pred volitvami za to ni primeren.

Rop: Hrvaška v EU-ju je dolgoročen interes Slovenije
Premier Anton Rop je poudaril, da vključitev Hrvaške v EU ostaja dolgoročni slovenski interes, vendar pa Slovenija meni, da mora zanjo, enako kot za vse druge države, veljati izpolnjevanje meril.

Premier Rop, predsednik republike Janez Drnovšek in zunanji minister Ivo Vajgl so Solani predstavili svoje predloge za pomoč tem državam pri približevanju Uniji, zlasti center, prek katerega želi Slovenija državam območja posredovati nasvete in pomoč.

Slovenski premier je napovedal, da se bo Ljubljana, za katero predsedovanje Ovseju pomeni velik izziv, posvetovala in usklajevala z uradom visokega predstavnika EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Podobnik v pismu Solani opisal incident na meji
Predsednik SLS-a in poslanec Janez Podobnik je visokemu predstavniku EU-ja Javierju Solani poslal pismo in posnetke o incidentu v Sečovljah. V pismu je predstavil potek incidenta in izpostavil, da so hrvaški policisti brez kakršnega koli povoda obračunali s slovenskimi državljani na slovenskem ozemlju.

Poudaril je, da so hrvaški policisti kljub opozorilom grobo in ponižujoče priprli tudi dva poslanca slovenskega parlamenta. Podobnik upa, da bo Solana zastavil svoje ime, ko se je potrebno zoperstaviti neevropskim postopkom policije ene od držav, ki želi postati članica Evropske unije.

EPP kritično o odzivu vlade
Generalni sekretar Evropske ljudske stranke (EPP) Antonio Lopez Isturiz je odziv slovenske vlade ob incidentu v Sečovljah označil za predvolilno potezo. Na skupni novinarski konferenci s predsednikom SLS-a Janezom Podobnikom v Ljubljani je dejal, da vlada ne bi smela dajati izjav, s katerimi nasprotuje članstvu Hrvaške v EU-ju. Kot je še poudaril, je bilo nesprejemljivo tudi ravnanje hrvaških policistov na meji, ki so aretirali člane SLS-a.