APZ Tone Tomšič združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupni ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Na koncertu bodo zazvenele skladbe iz različnih glasbenih obdobij tujih in domačih skladateljev, med njimi noviteta Leona Firšta. Foto: Facebook/APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani
Na koncertu bodo zazvenele skladbe iz različnih glasbenih obdobij tujih in domačih skladateljev, med njimi noviteta Leona Firšta. Foto: Facebook/APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Razgiban program
Za Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigentke Jerice Bukovec bo drevišnji koncert prvi v letošnji pevski sezoni, saj je morala zasedba zaradi epidemioloških ukrepov prekiniti izvajanje vaj v živo že na začetku oktobra 2020.

Na koncertu bo zbor ponudil preplet skladb srednjega veka, renesanse in 21. stoletja tako domačih kot tujih skladateljev. Ob spremljavi violončelistke Katarine Kozjek in organista Tomaža Sevška Šramla bo predstavil noviteto mladega skladatelja Leona Firšta, nato pa z glasbeniki Janezom Jocifom, Marjanco Jocif, Francijem Krevhom, Izidorjem Erazmom Grafenauerjem in Tilnom Udovičem stopil v srednji vek, natančneje v Katalonijo, iz katere izvira zborovska stvaritev Llibre Vermell de Monserrat, piše na strani zbora na Facebooku.

Bogata zgodovina

Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 kot moški sestav ustanovil France Marolt. Med letoma 1938 in 1939 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je znova začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom APZ Tone Tomšič.

Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Niko Štritof, Marij Kogoj, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik.

Ustvarjalnost skladateljev
Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, posebno pozornost pa posvečajo sodobni zborovski literaturi.

APZ Tone Tomšič z naročili in natečaji spodbuja nastajanje novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev in z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu.

Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini. Osvojil je več odličij, za dosežke in zasluge na državni ravni je leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode RS, leta 2000 plaketo mesta Ljubljana in leta 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.