Foto:
Foto:

Voditelj glasbeno-zabavnega večera bo Pavle Ravnohrib, z igralskimi vložki pa bosta sodelovala tudi Nataša Ralijan in Jure Ivanušič.

Iz Begunj v Evropo in svet
Na večeru, ki bo v celoti posvečen legendarni narodno-zabavni zasedbi, ki je osvojila Evropo in svet, bo nastopilo več kot sto glasbenikov. Ansambel bratov Avsenik iz Begunj je svoje največje uspehe najprej dosegel prav v tujini, kasneje pa je uspel in se več desetletij obdržal v vrhu narodno-zabavne glasbe tudi doma.

Legende narodno-zabavne glasbe

Iz solističnega dela Slavka Avsenika in njegovega sodelovanja z bratom Vilkom se je najprej oblikoval trio, nato kvartet in končno instrumentalni kvintet, ki je znan še danes. Slavko Avsenik je svojo prvo vižo Veseli svatje napisal leta 1952, leta 1953 pa je nastal Gorenjski kvartet, ki se je še istega leta preimenoval v Ansambel Avsenik. V njem sta poleg bratov Avsenik sodelovala še Franc Košir in Fran Ogrizek. Leto kasneje sta ansambel dopolnila pevca Danica Filipič in Franc Koren, leta 1955 pa je ansambel dobil končno zvočno podobo, ko se mu je pridružil še kitarist Lev Ponikvar. Na prvi mali plošči zasedbe so bile štiri skladbe - Spomin iz Bohinja, Praznovanje na deželi, Veseli svatje in velika uspešnica Na Golici, vse drugo pa je, kot pravijo, zgodovina.

Tudi v neposrednem televizijskem prenosu
Dogajanje bo na svojem prvem programu neposredno prenašal tudi RTV Slovenija, med prireditvijo pa bo tudi krajša vključitev v Moikov Musikantenstadel (ORF), ki bo prav takrat potekal v Salzburgu.