Foto: Radio Prvi/Špela Šivic
Foto: Radio Prvi/Špela Šivic

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi že 55 let vsak torek nagovarja poslušalke in poslušalce Prvega programa Radia Slovenija z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Avtorica oddaj v zadnjih letih je Nika Rožanc, urednica pa mag. Simona Moličnik. "Ljudska glasba ni nekaj, kar bi nam bilo všeč samo po sebi, zaradi svoje glasbene lepote. Ljudska glasba ima v sebi veliko več. Ima zvok in izraz, ki potujeta skozi stoletja in sta vgrajena v naš genski kod. V teh vsebinah se zelo preprosto, a hkrati tako kompleksno razgrinjajo skrivnosti in modrosti življenja. Poznavanje in razumevanje duhovne kulture preteklega nas ne le bogati, temveč nam pomaga razumeti družbeno, kulturno in umetniško prepletanje sedanjosti." pravi Simona Moličnik.

Simona Moličnik. Foto: Špela Šivic
Simona Moličnik. Foto: Špela Šivic

Obletnico so ustvarjalci počastili z novim glasbenim delom z naslovom Črjanske pravljice. To je suita za simfonični orkester in soliste, programsko zasnovana na lokalni mitologiji Črne na Koroškem, ki jo je po Vinku Möderndorferju priredil Rok Andres, idejno pa zasnoval dr. Tomaž Simetinger. Avtor simfonične suite za orkester je skladatelj Lojze Krajnčan.

Ob Simfoničnem orkestru RTV Slovenija so nastopile solistke Zvezdana Novaković in Maroltovke z Jasno Žitnik Remic. Zgodbe je pripovedoval dr. Tomaž Simetinger, dirigiral je Lojze Krajnčan.

Bil je velik izziv, da naše korenine skozi pravljice, legende in mitologijo nekako oživimo in predstavimo današnji publiki. Hkrati pa je velika čast, da lahko delo izvajamo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in solistkami.

Lojze Krajnčan

Skladatelja Lojzeta Krajnčana je nagovorila prezrta, a v vsakdanjem življenju še zelo živa mitologija Črne na Koroškem in okolice. Ta v ospredje postavlja mitološka bitja, kot so Kralj Matjaž, Žal žene, Jaga baba, pa tudi uroki in zagovori, zapisani v Kolomon bukwah.

Partitura v obliki suite po eni strani odstira zvok davnine, prepleten s koroško pesemsko in godčevsko dediščino, po drugi strani pa skozi različna plastenja odpira prostor zvrstno raznolikim, danes zelo aktualnim kompozicijskim prijemom. Tako se prepletajo prvine etna in džeza s simfonično glasbeno teksturo, vanje pa se diskretno in nevsiljivo vpleta koroška ljudska melodika in predstava o neki oddaljeni slovanski zvočnosti.

Suita Črjanske pravljice je zazvenela v prvotnem pomenu te forme. Med posameznimi stavki, ki so jih izvajali članice in člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter solistke, je Tomaž Simetinger pripovedoval pravljice, kot so se izročilno ohranile v Črni na Koroškem do danes.

Slovenska zemlja v pesmi in besedi – prenos koncerta ob 55-letnici oddaje