Letošnji festival v Bayreuthu je najprej zaznamovala nova produkcija opere Lohengrin, ki jo je režiral Hans   Neuenfels. Dirigiral mladi Andris Nelsons, v naslovni vlogi pa nastopa tenorist Jonas Kaufmann. V vlogi Elze se predstavlja Annette Dasch (na fotografiji). Foto: EPA
Letošnji festival v Bayreuthu je najprej zaznamovala nova produkcija opere Lohengrin, ki jo je režiral Hans Neuenfels. Dirigiral mladi Andris Nelsons, v naslovni vlogi pa nastopa tenorist Jonas Kaufmann. V vlogi Elze se predstavlja Annette Dasch (na fotografiji). Foto: EPA
Do 28. avgusta se bo na festivalskem prizorišču Zeleni grič zvrstilo 30 opernih uprizoritev. Za vstopnice so ljubitelji Wagnerja pripravljeni čakati tudi več let. Foto: EPA
V berlinskem muzeju voščenih lutk Madame Tussaud's so lutko kanclerke Angele Merkel, ki je velika oboževalka Wagnerjevih del, pred njeno odpravo v Bayreuth in na Tirolsko odeli v tradicionalno alpsko oblačilo dirndl. Foto: EPA

Bavarsko mesto Bayreuth bo do 28. avgusta živelo v znamenju oper nemškega skladatelja Richarda Wagnerja. Začetek 99. festivala je na festivalskem prizorišču Zeleni grič zaznamovala premiera Wagnerjeve opere Lohengrin režiserja Hansa Neunfelsa.

Ta mojstrovina poleg oper Rensko zlato, Valkira, Siegfried, Somrak bogov in Mojstri pevci nürnberški sestavlja letošnjo repertoarno podobo tega festivala na severu Bavarske. Festivala glasbenih dram Richarda Wagnerja se še zmeraj drži sloves najteže dostopnega glasbenega festivala. Tako vas bo danes kupljena vstopnica postavila v dolgo čakalno vrsto - vrata bayreuthskega gledališča se vam bodo odprla šele čez kakih deset let.

A s poslušanjem 3. programa Radia Slovenija – programa ARS – ste bili lahko tam že med premiero. V glavnih vlogah nastopajo Jonas Kaufmann kot Lohengrin, Annette Dasch kot Elza in Georg Zeppenfeld kot kralj Henrik. Festivalski zbor in orkester iz Bayreutha vodi Andris Nelsons. Prenos je uredil Dejan Juravić.

Tudi Merklova "zagrizena wagnerjanka"
Lani festival ni ponudil novih produkcij, zato so bila pričakovanja ljubiteljev Wagnerjeve glasbe pred nedeljsko premiero toliko večja. Med uglednimi obiskovalci nedeljske premiere je bila tudi "zagrizena wagnerjanka", nemška kanclerka Angela Merkel.

Opera Lohengrin povzema nadaljevanje srednjeveške nemške legende o Parsifalu, ki jo je prvi napisal Wolfram von Eschenbach, in mitološko pripoved o Labodjem vitezu. Opera je znana predvsem po delu Nevestin zbor, ki pogosto spremlja poročne slovesnosti. Širšemu občinstvu je melodija znana pod naslovom "Here Comes The Bride".

Na programu festivala v Bayreuthu bodo tudi druga Wagnerjeva dela: Mojstri pevci nürnberški v režiji Katharine Wagner, operni cikel Nibelunški prstan - Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov je režiral Tankred Dorst, Parsifala pa Stefan Herheim.

Nekaj ur pred uradnim odprtjem je ena izmed vodij festivala Katharina Wagner poskrbela tudi za otroško občinstvo, ki si je lahko premierno ogledalo prirejeno različico Wagnerjeve opere Tannhäuser.

Wagner je bavarskega kralja Ludvika II. prepričal, da potrebuje lastno operno hišo za izvedbo Nibelunškega prstana, ki ga je na festivalu Bayreuth premierno predstavil leta 1876. Od takrat je operni cikel programska stalnica festivala.

Festival zadnji dve leti vodita hčeri Wolfganga Wagnerja, Katharina in Eva Wagner. Wagnerjev vnuk Wolfgang je v več desetletjih vodenja na festivalu pustil močan pečat. Umrl je letos spomladi. Kot je pred začetkom festivala dejala Katharina Wagner, pogrešajo očetove nasvete, duha in njegovo osebnost.

Program festivala je določen do leta 2015, čakalna doba za vstopnice je več let.