V primerjavi s prejšnjim albumom se je skupina zvočno ponovno radikalno obrnila k elektroniki, tudi z izborom instrumentarija, kot je theremin. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
V primerjavi s prejšnjim albumom se je skupina zvočno ponovno radikalno obrnila k elektroniki, tudi z izborom instrumentarija, kot je theremin. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
Dragan Živadinov
Uglasbitev Kosovela bo vključena tudi v glasbeno-scenski dogodek trojice Živadinov-Zupančič-Turšič z naslovom Aktuator: Proti kapitulaciji. Foto: Borut Zivulovic/Bobo
Kosovel
Kosovelovo zapuščino hranijo na rokopisnem oddelku Narodne in univerzitetne knjižnice. Foto: Borut Zivulovic/Bobo

Plošča, ki so jo napovedali s prvim singlom Rodovnik, obsega 12 pesmi, ki so jih za uglasbitev izbrali vsi v zasedbi. Aldo Ivančić, Dario Seraval, Irena Tomažin, Jelena Rusjan in Ivo Poderžaj so izbrali pesmi, ki odražajo probleme današnjega časa. In to na tako neposreden način, pravi Ivančić , "da ima človek občutek, kot da je napisano danes; zgodovinske distance skorajda ni".

Z glasbo na njegova besedila bo zasedba sodelovala tudi v informansu Aktuator: Proti kapitulaciji trojice Živadinov-Zupančič-Turšič, ki bo povezal poezijo, glasbo in gledališče. Dragan Živadinov pravi, da gre za izvrsten in poseben izbor pesmi iz obsežnega Kosovelovega opusa.

Poklon dvajsetim letom 20. stoletja
Datum performansa še ni znan, z naslovom pa so ustvarjalci želeli namigniti na aktualnost. Sam namreč Kosovela bere kot "univerzalističnega pesnika". Kot pravi, sintetično gledališče ne bo le poklon Kosovelu, temveč tedanjim dvajsetim letom 20. stoletja, "ko se je po prvi svetovni vojni, velikem pokolu množic, zdelo, da človeštvo ne bo naredilo več česa podobnega". V Ljubljani je tedaj izšla tudi brošura Sintetično gledališče avtorja Ferda Delaka, Kosovelovega dobrega znanca ter prijatelja avantgardnega slikarja Avgusta Černigoja, ki je študiral na slovitem weimarskem Bauhausu.

Od tod izhaja tudi Tržaška konstruktivistična skupina, ki je začela izdajati avantgardistično revijo Tank ter kot izrazito mednarodno usmerjena poskušala slovensko umetnost približati svetu. Izhodišče za informans, kot ga napoveduje letak, so si izposodili pri Černigojevi sliki Gledališče množice iz leta 1928. Borghesia se s tem poklanja 113-letnici rojstva Srečka Kosovela, ki je v kratkih 22 letih življenja napisal več kot 1.400 pesmi. Njegovo zapuščino, ki je sicer doživela že več uglasbitev, hrani rokopisni oddelek Narodne in univerzitetne knjižnice.

Ključek s prvim singlom Borghesie so danes predali nekdanjemu žerjavistu Luke Koper, ki v podjetju danes prevaža drug stroj. "Mislim, da ste s tem videli, da so se nam sindikalisti pridružili v našem naporu proti kapitulaciji," je ob tem dejal Živadinov.