Branko Završan je eden vsestranskih ustvarjalcev v slovenskem kulturnem prostoru. Dramsko igro je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, nato je študij nadaljeval na mednarodni šoli gledališča Jacques Lecoq v Parizu. Trenutno je član igralskega ansambla Gledališča Celje.

Foto: Radio Prvi/Tone Jurca
Foto: Radio Prvi/Tone Jurca

V svet prevajanja šansonov belgijsko-francoskega skladatelja, pevca, pesnika in igralca Jacquesa Brela je prvič vstopil leta 1986. Leta 2008 je iz šestnajstih Brelovih šansonov ustvaril glasbeno-gledališko predstavo, z naslovom Senca tvojga psa, za katero je prejel tudi Župančičevo nagrado. Z nekoliko dopolnjeno predstavo, oziroma bolje rečeno s koncertom, so se leta 2018 v Cankrarjevem domu poklonili Jacquesu Brelu, ob njegovi 40. obletnici smrti.

V oddaji Prva vrsta je nastopil v družbi kitarista Uroša Rakovca in kontrabasista Žige Goloba, slišali pa smo pet Završanovih prevodov in prepesnitev Brelovih šansonov: Saj ne boš kar šla, Per, Orly, Amsterdam in Pokrajina. Avtorji priredb so Uroš Rakovec, Žiga Golob, Krunoslav Levačić in Branko Završan.

Prva vrsta