Eric Clapton: ponavadi smo ga vajeni brez spremljevalne skupine. Foto: epa
Eric Clapton: ponavadi smo ga vajeni brez spremljevalne skupine. Foto: epa

Clapton, ki je nedavno dopolnil okroglih šestdeset let, je danes sicer najbolj znan kot samostojni glasbenik, a je v svoji dolgoletni karieri igral v kar nekaj skupinah. Po hitro pozabljenih projektih Yardbirds in John Mayall's Bluesbreakers je leta 1966 z bobnarjem Gingerjem Bakerjem in basistom Jackom Bruceem ustanovil zasedbo Cream.

Čeprav se je trojica sprla in razšla že po treh letih, so v glasbi pustili neizbrisen pečat: tri leta, tri plošče in 35 milijonov prodanih izvodov. Na lestvicah so najvišje prilezli singli Crossroads, Born Under a Bad Sign, I Feel Free in Strange Brew, leta 1993 pa so jih sprejeli tudi v Rock and Roll Hall of Fame.

Niso še utonili v pozabo
Pred Cream so še trije od štirih večjih koncertov, s katerimi bodo obujali spomine na dobre stare čase. Nocoj, v četrtek in v petek bodo nastopili že pred davno razprodano londonsko dvorano Royal Albert Hall, kjer so nazadnje igrali daljnega leta 1968. Da stari fantje ne sodijo v staro šaro, dokazuje podatek, da na e-Bayu vstopnice v zadnjem trenutku menjajo lastnike za več kot 500 angleških funtov.

Tako Jack Bruce kot Ginger Baker sta po razpadu skupine sodelovala še v nekaterih zasedbahah, nikoli več pa nista dosegla resnične slave. Tudi Clapton je najprej doživel nekaj neuspehov: njegova nova skupina, Blind Faith, je razpadla po slabih šestih mesecih. Sledila je etno obarvana zasedba Derek and The Dominos, pod okriljem katere je Clapton ustvaril antologijsko uspešnico Layla – pesem, s katero se je nedvomno zapisal v glasbeno zgodovino.