Foto: Radio Prvi/Tone Jurca
Foto: Radio Prvi/Tone Jurca

Matija Krečič je violinist, skladatelj in izvrsten aranžer. Sodeluje z vidnimi slovenskimi zasedbami in solisti, deluje v različnih glasbenih slogih, med drugim piše glasbo za filme in gledališke predstave. Na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je letos prejel nagrado vesna za najizvirnejšo glasbo za film Inventura.

Tomaž Hostnik je pianist, pesnik in šansonjer z obsežnim avtorskim opusom. Letos je kot solist nastopil na Popevki 2021, kjer je prejel tudi nagrado za najboljše besedilo, in sicer za skladbo Podaril si mi svoje srce zasedbe Vudlenderji.

Septembra 2020 sta Hostnik pa Krečič izdala ploščo z naslovom Mačahe. Gre za izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih Tomaž pripoveduje v domačem narečju – prihaja namreč iz vasi Suha pri Škofji Loki. Pripravljata pa že drugi album, ki je tik pred izidom.

Tokrat sta v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija predstavila nove skladbe, navdihnjene s temami Josipa Ipavca. Dotaknila sta se predvsem njegovega življenja, in to v posebnem segmentu, to je domoljubje. V sedmih skladbah sta se posvetila posameznim plastem te, tudi danes tako aktualne teme, bodisi z odgovorom na Ipavčevo avtorsko delo bodisi kot kompromis ustvarjanja v tujih jezikih s ciljem širše prepoznavnosti.

Tomaž Hostnik in Matija Krečič s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija