Foto:
Foto:

Svetovni sloves si je saksofonist in skladatelj pridobil z eksperimentalnim delom v rocku in džezu. Svojo klasično glasbeno izobrazbo je povezal z izkušnjami v raznih glasbenih zvrsteh - džez, klezmer, rock, hard core, punk - in kmalu ustvaril prepoznavni glasbeni slog z močnim poudarkom na improvizaciji.

Electric Masada
V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je Zorn predstavil projekt Electric Masada, v katerem sodeluje z znanimi glasbeniki, kot so Marc Ribot - kitara, Jamie Saft - klaviature, Trevor Dunn - bas, Ikue Mori - elektronski bobni, Cyro Baptista - tolkala, Joey Baron - bobni in Kenny Wollesen - bobni.

Prek 60 albumov
Newyorčan John Zorn (1952) je izredno plodovit skladatelj. Izdal je več kot 60 albumov, ki so večinoma izšli pri njegovi založbi Tzadik. Med njimi so Pool Parachute (1980), Cobra Hat Hut (1985), Radio Avant (1993), New Traditions in East Asian Bar Bands Avant (1995) in Voices in Wilderness: Masada Anniversary.

Zorn, od leta 1974 dejaven na newyorškem prizorišču predela Lower East Side in vodilni predstavnik downtown avantgarde, pa je ustvaril tudi številna dela za druge zasedbe, kot so Kronos Quartet, Newyorška filharmonija, orkester EOS, Brooklynski filharmoniki, Bavarska državna občina in drugi.