Glasbila posebne vrste. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Glasbila posebne vrste. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Ena kamera je snemala dogajanje v klavirju, druga pa Armadillota. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Felix Machines @ Sonica

Felix Thorn, junijski rezident MoTA -Muzeja prehodnih umetnosti, organizatorja festivala Sonica, se je med svojim desetdnevnim bivanjem v Ljubljani ukvarjal s tem, kako klavir pripraviti, da bo izvajal računalniško zapisane melodije. Tako je ustvaril strukturo različnih mehanizmov in kladivc, pritrjenih na klavir in povezanih na računalnik, ki je upravljal njihovo delovanje ter premikanje.

Kar mu je uspelo narediti, je predstavil v četrtkovem nastopu, ko je poleg klavirja glasbo izvajal tudi na svoje drugo, manjše glasbilo, poimenovano Armadillo, ki je tudi na ogled na razstavi. Košček tega, kaj je bilo mogoče videti in slišati, si lahko ogledate tudi na priloženem videoposnetku in spodnji fotogaleriji.

S postbaročnimi automatoni do boljšega razumevanja računalniške glasbe
Njegovo tovrstno početje v Ljubljani ni bilo prvo, saj Thorn v svojih delih vedno iz različnih predmetov ustvarja tako imenovane "postbaročne automatone," ki nato samostojno predvajajo kompleksne zvočne strukture.

Glasbene skulpture, ki jih je enostavno poimenoval Felix’s Machines, gradi z namenom, da bi predstavljali glasbo skozi vizualni proces. Kot sam pravi, naj bi vizualna podoba naprav izboljšala razumevanje glasbe, ki se jo izvaja z računalniki. Poleg tega ima vsako kladivce, ki proizvaja določen zvok, tudi svojo LED-lučko, ki se prižiga glede na udarce, kar še bolj poudarja sledenje zvoku.

23-letnik živi in ustvarja v Londonu, s svojimi glasbenimi umetninami se je predstavljal že na mnogih festivalih, leta 2007 pa je prejel častno diplomo University of the Arts v Londonu. Po razstavi in simpoziju v londonski galeriji Gasworks ga je k sodelovanju povabila londonska Sinfonietta, zadnjih nekaj mesecev pa nastopa z duom Plaid.

Sonica še do 30. junija
Felix se bo znova predstavil v soboto na muzejski noči, ko bo razstava na ogled do polnoči. Festival Sonica se v Jakopičevi galeriji dogaja vse do 30. junija. Poleg razstave bo se tako v prihodnjem tednu predstavil portugalski kolektiv @C, ki bodo v torek, 23. junija, predstavili založbo Cronica, v četrtek, 25. junija, pa bodo izvedli koncert.

B. K.

Felix Machines @ Sonica