Potem, ko so se lani našli, so se Nina in Big band Dom resnično odlično ujeli. Foto: Matej Raspet
Potem, ko so se lani našli, so se Nina in Big band Dom resnično odlično ujeli. Foto: Matej Raspet
Nina Strnad
Mlada pevka želi šolanje nadaljevati v New Jerseyju. Foto: Matej Raspet
Nina Strnad in Big band Dom
Čudovit poletni večer z odlično glasbo. Foto: Matej Raspet

Odlična zasedba big banda je tako sama kot z mlado in nadarjeno pevko v letnem vrtu džezovskega kluba Gajo pričarala pravo glasbeno potovanje, ki je navdušilo vse. Big band, ki ga sestavljajo sami mladi nadebudni glasbeniki – njihova starost je nekaj nad 20 let, nad njimi pa bedi neutrudni Braco Doblekar, je lani po šestih letih izdal svojo prvo ploščo, tokratne načrte o snemanju koncerta pa jim je prekrižala usoda, zato so jih preložili na koncert. A kot je hudomušno dejal Drago Gajo (bobni), so čisto presrečni, ker ni deževalo. "Ponavadi je tako: je vroče 14 dni pred koncertom in 14 dni po koncertu, samo na dan koncerta pa dežuje. Veseli smo, da letos ni tako."

Čeprav so fantje odlični, pa je piko na i zares odličnemu koncertu dodala nadarjena Nina Strnad, katere žametni glas je res izvrsten za petje sanjavih džezovskih besedil. Kakšne načrte ima mlada pevka, ki poleg Ekonomske fakultete obiskuje tudi Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, nekateri pa se jo spomnite tudi iz tekmovanja mladih glasbenih talentov pri Mariu, si preberite v spodnjem intervjuju.

Od kod ljubezen do džeza?
Z džezom sem se prvič srečala proti koncu gimnazije preko profesorice Nade Žgur in ona je bila nekakšen povod za moje petje džeza. Pred tem ga namreč nisem preveč marala, predvsem zato, ker ga nisem razumela in mi je deloval preveč neurejen. Potem, ko sem malo bolje spoznala njegovo bistvo in to kaotično urejenost, pa sem ga popolnoma vzljubila. Zame predstavlja nek prostor, v katerem sem popolnoma svobodna in lahko delam kar želim. Daje mi občutek celote in ko se postavim pred mikrofon in zapojem prvi ton, me popolnoma pomiri. Spusti me v svoj svet, ki me ne omejuje in me sprejema tako kot sem. Kako le ne bi ljubila tega občutka?

Kje se šolaš trenutno in kje ga nameravaš nadaljevati?
Trenutno sem na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in se vpisujem v 4. letnik. Prihodnost pa je nepredvidljiva in neulovljiva. Ampak mislim, da bom šla po končani srednji glasbeni šoli za nekaj časa na šolanje v Ameriko. Tudi šolo in profesorico sem si že izbrala: v New Jerseyu se bom šolala pri odlični Nancy Marano.

Si že od majhnega sanjala o nastopanju z džezovskimi bendi?
Kot punčka sem želela samo peti in mi je bilo bolj kot ne vseeno, kaj pojem in s kom. Petje je bilo zame vedno sprostitev in nisem delala načrtov, s kom bom nastopala, ko bom starejša. Vselej se mi je zdelo fino nastopati pred občinstvom. Priznam pa, da si nisem predstavljala, da bom pela džez; saj ga niti nisem poznala.

Kako se je tvoja pot križala z Big Bandom DOM?
Lansko poletje, kot vsako leto, je bil v stari Ljubljani organiziran festival Noči v stari Ljubljani, kjer se v zadnjem tednu avgusta zvrsti mnogo dobrih slovenskih glasbenikov. Povabljena sem bila k sodelovanju in ker nisem imela svoje zasedbe, so me dodelili k Big Bandu DOM. Z dirigentom Big Banda Bracom Doblekarjem sva se že na prvem sestanku ujela in od takrat naprej redno sodelujemo. Fantje so res odlični in sodelovanje z njimi mi je v veliko veselje.

Kako ocenjuješ slovensko džezovsko sceno? Se da (pre)živeti s petjem džeza?
Slovenska džezovska scena ima veliko dobrih in tudi po svetu uspešnih glasbenikov. Zdi se mi pa, da je težava predvsem v tem, da v Sloveniji ljudje niso tako močno naklonjeni džezu in zato ni toliko priložnosti za igranje te zvrsti glasbe kot kje drugje ali pa je premalo populariziran in ljudje menijo, da so to samo težavne in "odtrgane" bravure inštrumentalistov. Ampak džez je zelo različen. Upam, da se bo v prihodnje to razmišljanje spremenilo in da bodo ljudje bolje sprejemali džez, ker ponuja res veliko. Če se da preživeti s petjem džeza, še ne vem. Verjetno težko.

In nasploh glasbeno sceno? Imaš občutek, da je veliko kvalitetnih vokalistk, kar ti brez dvoma si, prezrtih zaradi glasbenega žanra, ki ga pojejo? Džez ni ravno najbolj udarna zvrst oz. medijsko ni izpostavljena.
Mislim, da se v zadnjih letih na Slovenski glasbeni sceni dogajajo preobrati. Prihaja veliko kvalitetnih vokalistov, ki imajo dobre možnosti, da si ustvarijo trdno pevsko kariero in pometejo s "samookronanimi" pevci, če bodo le našli ekipo, ki bo stala za njimi in jih vodila.
Žanr te seveda po eni strani omejuje in v Sloveniji je to še predvsem opazno, ker je trg majhen in se te ljudje lahko hitro naveličajo. Po drugi strani pa ravno ta majhnost trga povzroča, da se novice o dobrih pevcih hitreje širijo in se talenti na ta način hitreje odkrivajo. Sem mnenja, da se v vsakem žanru da širše uspeti, vendar se moraš za kaj takega toliko bolj izpostaviti, pokazati in dokazati.