Foto:
Foto:

Zbori se bodo predstavili v ljudskem, prostem in obveznem programu, v finale pa se jih bo uvrstilo najboljših pet iz prostega in obveznega programa. Slovenijo bo zastopal Mešani pevski zbor sv. Nikolaja iz Litije z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, tekmovanja pa se bodo udeležili še zbori iz Nemčije, Estonije, Latvije, Italije, Danske in Madžarske.

Petčlansko mednarodno komisijo, ki bo od petka do nedelje ocenjevala zbore, bo vodil Volker Hemplinh iz Nemčije, sestavljali pa jo bodo še Peter Broadbent iz Velike Britanije, Marjukka Riihimaki s Finske in Stojan Kuret in Karmina Šilec iz Slovenije.

Koncertni program
Koncept tekmovanja zborom omogoča predstavitev v vseh pogledih, nekaj omejitev pa velja za obvezni program, ki določa izvajanje Gallusove skladbe in sodobne slovenske skladbe. Za mešane zbore je to Večer Uroša Kreka, za moške zbore Zima Sama Vremšaka, za ženske pa Kralj Damijana Močnika.

Prvi poletni zborovski teden
Poleti pa bo pri nas prvič potekal tudi mednarodni poletni zborovski teden Evropa Cantat, ki zborovodjem in pevcem nudi možnost strokovnega izpopolnjevanja in spoznavanja pevske literature. Od 15. do 22. avgusta bodo tako v Zavodu sv. Stanislava organizirane tri delavnice.