Na Blejskem gradu se bo nocoj predstavila waleško-senegalska naveza - Catrin Finch in Seckou Keita. Foto: Andy Morgan
Na Blejskem gradu se bo nocoj predstavila waleško-senegalska naveza - Catrin Finch in Seckou Keita. Foto: Andy Morgan
Sväng
V nedeljo bo prvi sklop Okarine sklenila sodobna harmonikarska glasba iz Finske, ki sliši na ime Sväng. Foto: Juha Reunanen

Odprtje je minilo v znamenju koncerta Fargane Qasimova, ki je odraščala ob strastnih besedilih tradicionalnega azerbajdžanskega izročila mugham in živahnih pesmih pesniške tradicije ashiq. Na podlagi bogatega umetniškega izročila svojega očeta, priznanega glasbenika Alima Quasimova, je razvila lasten prepoznaven slog. Ob spremljavi kvarteta mladih glasbenikov, ki spremljajo tudi njenega očeta, na sodobno čuten način izvaja tradicionalno obarvano glasbo svoje dežele.


Celoten program festivala Okarina najdete tukaj.

V prvem sklopu festivala se bosta nocoj ob 20.30 na Blejskem gradu predstavila še prejemnika nagrade za najboljše kulturno sodelovanje za 2014, ki jo podeljuje revija Songlines Magazine. Catrin Finch slovi kot ena najboljših harfistk na svetu, nastopala je z orkestri z vsega sveta, med drugim z londonsko Kraljevo filharmonijo in newyorškimi filharmoniki. Seckou Keita po mednarodnih odrih nastopa kot samostojni umetnik, vodja glasbene skupine in pridruženi član zasedb Baka Beyond ter Jalikunda Project. Je mojster igranja na afriško brenkalo kora, obvlada tudi vrsto zahodnoafriških bobnov in tolkal.
Zasedba z izjemno glasbeno domišljijo
V nedeljo bo nastopila finska zasedba Sväng, ki igra sodobno harmonikarsko finsko glasbo. Po izjemnem predstavitvenem nastopu na mednarodnem glasbenem dogodku Womex 2007 je skupina, ki jo odlikuje duhovit, razgiban in zahteven program, prepričala občinstvo po vsem svetu. Glasbeniki se ponašajo z vsemi lastnostmi izvrstne skupine - odličnim igranjem, izjemno glasbeno domišljijo, zabavljaškim talentom in strastjo do glasbe.
V drugem delu festivala, ki bo potekal med 6. in 9. avgustom, bodo v Zdraviliškem parku nastopili še Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra iz Španije, Ferus Mustafov iz Makedonije, Debademba iz Burkina Fasa in Family Atlantica iz Venezuele.