Pihalni kvintet Slowind se je v 24 letih, odkar deluje, profiliral v enega vodilnih slovenskih poustvarjalcev sodobne glasbe, od klasikov avantgarde do obetavnih avtorjev trenutnega časa. Foto: Slowind
Pihalni kvintet Slowind se je v 24 letih, odkar deluje, profiliral v enega vodilnih slovenskih poustvarjalcev sodobne glasbe, od klasikov avantgarde do obetavnih avtorjev trenutnega časa. Foto: Slowind
Nina Šenk
Umetniško vodstvo prireditve, ki jo je zadnjih 20 let pripravljal istoimenski pihalni kvintet, sestavljen iz solistov Slovenske filharmonije, so zaupali skladateljici Nini Šenk. Foto: BoBo

V Ljubljani bo v prihodnjih treh tednih še zadnjič potekal festival sodobne umetniške glasbe Slowind, razlog je izpad financiranja na razpisu ministrstva za kulturo. Kljub slovesu festivala pa nameravajo glasbeniki pod imenom Slowind koncertirati še naprej.

Veliko praznovanje in zahvala
Nina Šenk
si je 20. izdajo festivala zamislila "kot veliko praznovanje in zahvalo pihalnemu kvintetu Slowind za snovanje festivala in vse dosežke". Pri tem je zasledovala dve smernici: izmenjavo in sodelovanje s tujimi poustvarjalci, kar je bila tudi siceršnja rdeča nit festivala, in poudarke na skladbah, pri katerih so avtorji "šli čez mejo pričakovanj".

Umetniška vodja je program zasnovala na delih različnih skladateljev in skladateljic, iz tujine bosta festival obiskala godalni kvartet Jack iz New Yorka, s katerim bo zaigral akordeonist Klemen Leben, in dunajski ansambel za sodobno glasbo Klangforum, ki se bo na enem od koncertov združil s pihalnim kvintetom Slowind pri krstni izvedbi novitet Vinka Globokarja in Nine Šenk, nastalih za festival.

Natančen program še zadnjega Festivala Slowind si lahko pogledate tukaj.

Izbor najboljših skladb za slovo
V celoti bo festival obsegal šest koncertov, na zadnjem, 20. novembra, bodo Slowindovci ob noviteti Mateja Bonina s poslušalci delili izbor najboljših skladb, ki so jih zanje ustvarili domači skladatelji Lojze Lebič, Urška Pompe, Nina Šenk, Larisa Vrhunc in Vinko Globokar.

V 24 letih, odkar deluje, se je pihalni kvintet Slowind profiliral v enega vodilnih slovenskih poustvarjalcev sodobne glasbe, od klasikov avantgarde do obetavnih avtorjev trenutnega časa. V tem času je zanj nastalo več kot 70 tujih in okrog 50 slovenskih skladb, ki jih izvajajo tako doma kot v tujini.

Še zadnji Festival Slowind
Še zadnji Festival Slowind