Več nadomestil kot iz Slovenije so hrvaški avtorji dobili iz Srbije, na tretjem mestu je Velika Britanija, sledita še Bosna in Hercegovina ter Madžarska.

Med petimi hrvaškimi avtorji, ki so iz Slovenije dobili največ sredstev, je tudi Vinko Barčot, najbolj znan po pesmih, ki jih je izvajal pokojni hrvaški pevec Oliver Dragojević (na posnetku). Foto: BoBo
Med petimi hrvaškimi avtorji, ki so iz Slovenije dobili največ sredstev, je tudi Vinko Barčot, najbolj znan po pesmih, ki jih je izvajal pokojni hrvaški pevec Oliver Dragojević (na posnetku). Foto: BoBo

Za zaščito avtorskih pravic na Hrvaškem skrbi združenje Zamp. V njegovi pristojnosti je zaščita avtorskih pravic članov Hrvaškega društva skladateljev (HDS), torej gre za avtorje glasbenih del, in ne izvajalce.

Največ imenom, ki so že dolgo na sceni
Med peterico avtorjev, ki so iz Slovenije dobili največ sredstev na podlagi avtorskih pravic, so Zlatan Štipišić Gibonni, Husein Hasanefedić iz skupine Parni valjak, Rajko Dujmić, ki je bil nekoč vodja skupine Novi fosili, ter Vinko Barčot in Miro Buljan, so sporočili iz Zampa.

Barčot je skladatelj in pesnik, ki je najbolj znan po pesmih, ki jih je izvajal pokojni hrvaški pevec Oliver Dragojević. Njegove pesmi so peli tudi nekateri drugi znani hrvaški izvajalci, kot je Meri Cetinić. Buljan je prav tako skladal pesmi za številne hrvaške izvajalce, kot so Mišo Kovač, Doris Dragović, Vlado Kalember, Nina Badrić, Tony Cetinski in Boris Novković, a tudi za nekatere pevce iz drugih držav, med drugimi za pokojnega makedonskega izvajalca Toša Proeskega.

Glasbeno leto 2019 v številkah

Zamp je v preteklem letu svojim članom, glasbenim avtorjem in nosilcem glasbenih avtorskih pravic razdelil skupno 110,6 milijona kun (14,9 milijona evrov) avtorskih nadomestil, kar je bilo za 2,51 odstotka več kot v letu pred tem. Članom Sazasa je nakazal nekaj manj kot 235.000 kun (31.580 evrov), piše v nedavno objavljenem poročilu Zampa za leto 2019.

Sorodna novica Domača glasba, ki je zaznamovala leto 2019

Na vrh seznama hrvaških pesmi, ki so lani prinesle največ sredstev svojim avtorjem, se je zavihtela pesem Voli me Vjekoslave in Tončija Huljića v izvedbi Petra Graša. Izmed izvajalcev iz drugih držav so hrvaške radijske in televizijske postaje lani največ prostora prepustile pesmi Giant v izvedbi Calvina Harrisa & Rag'n'Bone Mana. Izmed tujih glasbenikov je lani na Hrvaškem največ zaslužil Dave Grohl iz skupine Foo Fighters, in sicer po zaslugi dveh koncertov v puljski areni, je še objavil Zamp.

Decembra 2020 o prvi polovici tega leta
Podatki združenja Zamp o nadomestilih avtorjem za prvo polovico letošnjega leta bodo znani decembra letos, ko bodo začeli plačevati avtorske pravice za prvih letošnjih šest mesecev. Pričakujejo, da zaradi pandemije novega koronavirusa letošnja nadomestila za avtorske pravice ne bodo na ravni lanskega leta.