Foto:
Foto:
Ansambel Modrijani je prejel 12.113 glasov.
Navihanke - se res bojijo miši?

Najlepši valček je pesem Neskončno zaljubljena ansambla Modrijani, strokovna žirija pa je za najboljšo skladbo festivala v celoti nagradila vižo Kaj bi vam pravil ansambla Gregorji.

Ansambel Gregorji je nagrado strokovne žirije prejeli že na festivalu Slovenska polka in valček 2000, med drugim pa so tudi dobitniki nagrade zlati smeh, ki so jo prejeli na Koroškem narodnozabavnem festivalu leta 2001.

Za naziv najboljše viže so se potegovali ansambli Izvir (Glasba naše je veselje), Karavanke (Čarobni valček), Ansambel Franca Žerodnerja (V vetru je tvoj nasmeh), Navihanke (Miši se bojim), Črna mačka (Stara postelja), Gregorji (Kaj bi vam pravil), Kvintet Dori (Verjemi in zaupaj), Ansambel Jerneja Kolarja (Mamine pesmi), Ansambel Marijana Hercega (Bel jasmin), Ansambel Tonija Sotoška (Muzikantov svet), Modrijani (Neskončno zaljubljena) in Ansambel Sredenšek (Gremo na Triglav).

Telefonsko glasovanje za polko in valček
Najlepšo polko in valček so na prireditvi, ki ste jo lahko spremljati v neposrednem prenosu na prvem programu Televizije Slovenija, izbirali s pomočjo telefonskega glasovanja, tako da sta ansambla Navihanke in Modrijani prejela v bistvu nagradi občinstva. Navihanke so za polko Miši se bojim prejele 5.305 glasov gledalcev in poslušalcev, medtem ko so Modrijani z valčkom Neskončno zaljubljena k telefonskemu glasovanju zanje prepričali kar 12.113 gledalcev oziroma poslušalcev.

Na natečaj za slovensko polko in valček leta je prispelo 65 skladb, med katerimi je strokovna žirija (Tomaž Tozon, Stane Jurgec, Milan Ferlež, Alojz Zupan in Smiljan Greif, in strokovna komisija za besedila - Nataša Dolenc, Mišo Čermak in Evgen Jurič) izbrala 12 melodij, ki so se potegovale za nagradi občinstva in nagrado strokovne žirije. Avtorji zmagovalnih melodij bodo denarno nagrajeni, najboljši ansambli pa so prejeli tudi priznanje in majoliko priznanega slovenskega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Predstavitev novih del Slavka Avsenika ml.
V času telefonskega glasovanja so nastopili: Eva in Rado Černe s prijateljema z novo skladbo Slavka Avsenika ml., ki je avtor glasbe in priredbe, besedilo pa je ljudsko in je vzeto iz najstarejše slovenske pesmarice (iz akcije oddaje Vsakdanjik in praznik). Gre za pesmi Vasvavka in Kaj je ljubezin.

Festival pripravljajo urednica Smilja Baranja, producent Tomo Ivanovič in režiser Gregor Fon, voditelji festivala pa so bili Smilja Baranja, Natalija Verboten, Andrej Hofer in Aleš Ravnik.