Na festivalu se bo predstavilo šest valčkov in šest polk. Foto: RTV SLO
Na festivalu se bo predstavilo šest valčkov in šest polk. Foto: RTV SLO
Feri Lainšček in Peter Lampret
Žiranta sta bila, kot sta sama dejala, konstruktivno kritična. Foto: RTV SLO
Žrebanje vrstnega reda nastopajočih
Predstavnik skupine Malibu je izžrebal številko sedem. Foto: RTV SLO

Na žrebanju so tudi predstavili scenarij festivala, ki ga bosta vodila Boris Kopitar in Magdalena Kropiunig, o finalistih pa sta spregovorila tudi člana strokovne žirije Feri Lainšček in Peter Napret. V skladbah sta žiranta iskala predvsem tradicionalnost in slovenski značaj, nekoliko pa sta tudi pokritizirala kakovost skladb, ki so prispele na razpis.

Kritike obeh žirantov
Strokovna žirija je ducat nastopajočih, ki so bili precej nad povprečjem, izbrala izmed 67 kandidati, ki jim bo na malih zaslonih na prvem programu Televizije Slovenija mogoče prisluhniti 7. aprila. Po njunem mnenju v skladbah manjka inovativnosti in poguma, saj skladbe, ki so prispele na razpis, kažejo, da ustvarjalci narodnozabavne glasbe snujejo neizvirne, dolgočasne skladbe, ki so si precej podobne. Lainšček je poudaril, da le popolno zlitje besede in glasbe lahko privede do skladbe, ki preživi čas, in dodal, da bi morala vsaka skupina posebno pozornost nameniti tudi vsebini glasbe in kakovosti tekstopisca.

Na festivalu bodo podelili nagrado občinstva, ki jo bo prejela skladba, ki bo prejela največ telefonskih glasov gledalcev in poslušalcev prireditve, in bo tako oklicana za najboljšo slovensko narodnozabavno vižo, druge nagrade pa bo podelila strokovna žirija.

Vrstni red tekmujočih zasedb:
1. Ansambel Storžič (Rad bi iskal)
2. Ansambel F. Žerdonerja s prijatelji (Tiho v mrak je veter nosil)
3. Ansambel Marzel (Nasmeh otroških dni)
4. Ansambel Vandrovci (Foušija)
5. Ansambel Tapravih 6 (V meni je sonce)
6. Ansambel Vrisk (Moja lepa Belokranjka)
7. Ansambel Malibu (Kulk s'lejpa)
8. Ansambel Sredenšek (Falot je)
9. Ansambel Rubin (Samotarjeva pesem)
10. Ansambel Sicer (Pele stope so vse dni)
11. Ansambel Modrijani (Tvoje solze me bolijo)
12. Ansambel Zlati muzikanti (Iskal sem in našel)

Če kdo izmed sodelujočih na festivalu ne bi mogel nastopiti, pa so izbrali še dve t. i. rezervi, in sicer ansambel 7. raj, ki je na razpis poslal skladbo Sam med spomini, in ansambel Karavanke, ki bi v tem primeru slovenskim ljubiteljem narodnozabavne glasbe v poslušanje ponudil pesem Pomladni dan.