Mory Kante (1950–2020). Foto: Reuters
Mory Kante (1950–2020). Foto: Reuters

Mory Kante je skozi svojo dolgoletno kariero dosegel regionalno priznanje, ki mu ga je prinesla njegova virtuoznost na tradicionalnem zahodnoafriškem glasbilu kora, in mednarodno slavo, ki mu jo je v 80. letih preteklega stoletja prinesla omenjena uspešnica. Yeke Yeke je tudi ena največjih svetovnih uspešnic, ki so prišle z afriških tal.

Pripadnik kaste griotov
Kante se je v zgodovino zapisal torej tudi kot ustvarjalec, ki je v svet ponesel gvinejsko in kulturo mandingo. Kora velja namreč za glasbilo, ki pooseblja večstoletno zgodovino­ Mandingov, etnične skupine, ki danes živi v več zahodnoafriških državah.

Mory Kante se je rodil 29. marca 1950 v Albadariji, mestecu blizu Kissidougouja na jugovzhodu Gvineje. Rodil se je v kasto griotov, torej profesionalnih glasbenikov in izdelovalcev glasbil. Pri starosti sedem let so ga poslali v Mali, kjer se je učil igranja kore in pomembnih pevskih tradicij. Poleg kore je igral še kitaro in balafon.

Član (Super) Rail Banda, institucije malijskega glasbenega prizorišča
Od leta 1971 je bil član zasedbe Rail Band, ustanovljene v poznih 60. letih preteklega stoletja v Bamaku v Maliju, ki je kombinirala tradicionalna afriška glasbila z električnimi kitarami. Na čelu te tako rekoč institucije malijskega glasbenega prizorišča je pevec in kitarist Djelimady Tounkara. Iz zasedbe, ki so jo sčasoma kdaj imenovali tudi Super Rail Band, je nato izšlo več glasbenikov z uveljavljenimi samostojnimi karierami, med drugim denimo pevec Salif Keita, ki ga je bilo mogoče slišati tudi na naših tleh.

Človekoljubna in naravovarstvena prizadevanja
Kante je svoj prvi samostojni album, naslovljen preprosto Mory Kante, izdal leta 1982, zadnjega La Guineenne pa leta 2012. Po mnogo letih koncertiranja po svetu se je z nastopom novega tisočletja vrnil v rodno Gvinejo in se začel predano posvečati pomoči beguncem in reševanju ogroženih gozdov.

Africa Stop Ebola: angažirano sodelovanje glasbenikov
Še zmeraj pa se je ukvarjal z glasbo in tako se je leta 2014 povezal še z nekaterimi zvenečimi imeni afriškega glasbenega prizorišča, ki so v času epidemije ebole v Afriki skupaj posneli pesem Africa Stop Ebola. Poleg Kanteja so sodelovali še Malijci Amadou & Mariam, Salif Keita, Oumou Sangaré in Kandia Kouyaté, Gvinejka Sia Tolno, Tiken Jah Fakoly s Slonokoščene obale, Kongovka Barbara Kanam in Senegalec Didier Awadi.

Mojstru kore se je poklonil tudi gvinejski predsednik, ki je zapisal, da država žaluje. Foto: Reuters
Mojstru kore se je poklonil tudi gvinejski predsednik, ki je zapisal, da država žaluje. Foto: Reuters

Slovo "baobaba afriške kulture"
"Gvineja in ves svet sta izgubila veliko osebnost," je za Associated Press (AP) povedal njegov sin Balla Kante. "Moj oče je bil imenitna osebnost. Danes smo izgubili veliko zakladnico znanja," je še dodal. Povedal je tudi, da se njegov oče že dolgo ni počutil dobro in je umrl v petek v bolnišnici v gvinejski prestolnici Conakry. Kot je še povedal sin, bodo opravili test, ali je njegov oče umrl za koronavirusno boleznijo 19. "Bil je starejši človek, ki je še zmeraj veliko počel in imel veliko fizične energije," je sklenil Balla Kante.

Umrlemu glasbeniku se je poklonil tudi gvinejski predsednik Alpha Conde, ki je dejal, da država žaluje. "Hvala, umetnik," je zapisal na Twitterju in njegovo kariero označil za "izjemno". Senegalski glasbenik Youssou N'Dour je zapisal, da ga je tako velika izguba potrla. "Z odhodom tega baobaba afriške kulture občutim danes veliko praznino. Počivaj v miru," je tvitnil N’Dour.