Britanski glasbenik in producent Brain Eno je Tonyja Allena nekoč opisal kot
Britanski glasbenik in producent Brain Eno je Tonyja Allena nekoč opisal kot "morda največjega bobnarja, kar jih je kdaj živelo". Foto: AP

Glasbenikov menedžer je sicer povedal, da vzrok nenadne smrti ni znan, da pa ni povezan z epidemijo novega koronavirusa. "V krasni formi je bil. Vse se je zgodilo zelo na hitro. Ob enih popoldne sem še govoril z njim, dve uri pozneje mu je bilo slabo, zato so ga prepeljali v bolnišnico, kjer pa je umrl."

Tony Allen je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih bobnar in glasbeni direktor slavnega benda Fele Kutija, Africa '70. V tem času sta skupaj ustvarila žanr afrobeat, ki združuje elemente zahodnoafriških žanrov, kakršna sta fuji in highlife, ter ameriške vplive džeza in funka. Afrobeat je postal eden najbolj prepoznavnih zvokov afriške glasbe v 20. stoletju.

Kombinacija Allenovega ritma in Kutijevega revolucionarnega, panafriškega sporočila je iz njiju naredila ikono boja za svobodo po celotni celini. "Le redkokdo ima tako dobro komunikacijo, kot sva jo imela jaz in Fela, ko sva igrala," je nekoč izjavil Allen.

Blur so leta 2000 v svojo pesem Music Is My Radar vključili verz
Blur so leta 2000 v svojo pesem Music Is My Radar vključili verz "Tony Allen really got me dancing" (Tony Allen me je pripravil do plesa). Foto: AP

Bobni morajo peti
Pod okriljem Africe '70 sta Kuti in Allen posnela okrog 40 albumov. Po 26-letnem neverjetno plodnem sodelovanju pa sta se njuni ustvarjalni poti razšli – Allen je kot razlog za svoj odhod navajal multiinstrumentalistovo "neorganiziranost" in neizplačane honorarje. Njegovo slovo je očitno za seboj pustilo tako praznino, da ga je moral Kuti zamenjati ne z enim, ampak z več bobnarji.

O svojem neponovljivem slogu je Allen izjavil: "Bobne bi rad pripravil do petja in jih spremenil v orkester. Po svojih bobnih ne udriham. Raje jih božam. Če božaš svojo ženo, boš od nje dobil dobre stvari; če jo boš tepel, boš iz nje naredil svojo sovražnico."

Allen, ki se je leta 1940 rodil v Lagosu, se je pri 18 letih bobne naučil igrati sam; navdihnila sta ga ameriška velikana Dizzy Gillespie in Charlie Parker, pa tudi sodobna afriška glasba. V prvi polovici osemdesetih se je preselil v London, na začetku novega tisočletja pa se je ustalil v Parizu. V tem obdobju je svoji glasbi začel dodajati tudi elemente duba in elektronike, kar je ujezilo tiste bolj puristične ljubitelje afrobeata. Mu je pa zanimanje za novitete odprlo vrata za sodelovanje z mlajšo generacijo. Med njegovimi sodelavci so bili Jarvis Cocker, Charlotte Gainsbourg in Sébastien Tellier, Blur pa so v svojo pesem Music Is My Radar vključili verz "Tony Allen really got me dancing” (Tony Allen me je pripravil do plesa).

Tony Allen je bil med drugim bobnar v "superskupinah" The Good, the Bad & the Queen, v kateri sta muzicirala Damon Albarn (Blur) in basist Paul Simonon (Clash), in Rocket Juice and the Moon, v kateri je bil poleg Albarna tudi Flea (Red Hot Chili Peppers).