Skladateljeva znamenita Tretja simfonija iz leta 1976 je postala najbolj prodajna plošča sodobnega skladatelja. Foto: Wikipedia
Skladateljeva znamenita Tretja simfonija iz leta 1976 je postala najbolj prodajna plošča sodobnega skladatelja. Foto: Wikipedia

Skladatelj je svetovno slavo dosegel s še danes svojim najbolj znanim delom Tretjo simfonijo iz leta 1976, znano tudi kot Simfonijo žalostnih pesmi za sopran in orkester. Simfonijo o materinstvu in grozotah vojne, ki jih je med drugo svetovno vojno izkusil tudi sam, so ob ponovni izdaji leta 1992 so prodali v več kot dveh milijonov izvodih.
Umik iz javnosti, posvetitev glasbi
Henryk Mikolaj Gorecki se je rodil 6. decembra leta 1933 v Czernici v bližini industrijskega mesta Katovice na jugu Poljske. Tam je tudi študiral glasbo in pozneje poučeval na mestni glasbeni akademiji. Njegova prva dela zaznamuje vpliv avantgarde, pozneje pa poljske ljudske glasbe. Do leta 1970 je razvil monumentalen slog, po katerem je bil tudi najbolj znan.
Gorecki, ki je bil večkrat v navzkrižju s poljskimi komunističnimi oblastmi, se je v osemdesetih letih umaknil iz javnega življenja, da bi se posvetil izključno glasbi.
Skladatelj, ki je imel že dlje časa težave s srcem in pljuči, je bil od septembra v bolnišnici, umrl pa je zaradi posledic infekcije na pljučih. Njegovi četrti simfoniji še ni bilo mogoče prisluhniti, saj so krstno izvedbo preložili ravno zaradi skladateljeve bolezni. Prejšnji mesec so mu podelili najvišjo poljsko čast, red belega orla, poroča BBC.