TMS crew ideje črpa iz hip hopa, rocka, funka, reggaeja, džeza, drum’n’bassa. Foto: Arhiv Vala 202
TMS crew ideje črpa iz hip hopa, rocka, funka, reggaeja, džeza, drum’n’bassa. Foto: Arhiv Vala 202
Val 202
Val 202 ima znova dobro glasbo. Foto: Arhiv Vala 202
Grega Korotec
Grega Korošec je pozneje znanje izpopolnjeval pri džezovskem kitaristu Samu Šalamonu in tudi na mednarodni glasbeni delavnici Jazzinty pod mentorstvom Vlatka Stefanovskega. Foto: Arhiv Vala 202

Sredi junija je bil objavljen že peti poziv "Hočemo dobro glasbo!" in do sredine julija, ko se je razpis končal, se je na naslovu Uredništva za glasbo Vala 202 zbralo čez sto pošiljk. "Večina izvajalcev je poslala po eno skladbo, nekaj manj kot polovica pa po dve. Kar je omejitev razpisa: isti prijavitelj-izvajalec lahko prijavi največ dve skladbi," je za MMC pojasnil vodja žirije Igor Bašin.

Poleg Bašina so žirijo sestavljali še Aida Kurtović, Blaž Tišler, Jernej Vene in Jure Longyka. "Žirija je preposlušala vse prispele skladbe - čez sto štirideset -, vsak od nas je vsako skladbo individualno ocenil in ko smo naredili seštevek vseh ocen, smo prišli do širšega izbora z več kot tridesetimi skladbami. Po skupinskem poslušanju je nastopil čas za individualno poslušanje in po njem smo na ponovnih skupinskih seansah izluščili petnajst skladb oziroma izvajalcev, ki smo jih izbrali za peto, letošnjo kompilacijo Val 012 - "Imamo dobro glasbo!"," je za MMC pojasnil Bašin.

IzvajalecNaslov
BLU.SINEMilonga
BO!Eno
THE DRINKERSRecidiv
GABER BRINŠihtarska
HOUSEMOUSESplit Personality
GREGA KOROŠECTisoč žerjavov
KÜHLSCHRANKSkrivnostno nebo
THE MARVIN SHOTIt's Allright
PALIJOPovsod je najlepše
SEDUKTLjubezenska
ŠANSONGARAŽMon Amour
T.M.S. CREWMoj krog
VALTERLuknje v ograji
THE VAST BLASTSSammy
ŽIGA ŠTIFTAR - ŽYGCChop n' Screw

Zaradi razpisnih pogojev - npr. da skladba ni javno objavljena ne na nosilcu zvoka ne na spletu - so bili prisiljeni iz konkurence izključiti nekaj že praktično izbranih imen. "Še posebej nam je žal za skladbi novomeških pankerjev Parliament Attack in vrhniških rockerjev Ride On," je potarnal Bašin.

V ospredju neuveljavljena imena
Namen kompilacije je sicer privabiti k sodelovanju čim širši krog avtorjev in izvajalcev, tako še neuveljavljena kot že znana imena. "Znani se po izidu prve kompilacije leta 2008 bolj redko oziroma v manjšini odzivajo na naš poziv, tako da se je kompilacije oprijel renome, da odkriva sveža, nova imena. V prvi vrsti je naš namen opozoriti, da imamo dobro in raznoliko avtorsko glasbo, z objavo same kompilacije ji skušamo razpreti vrata in ji zagotoviti več prostora, da zadiha in pride do širšega občinstva. Z njo se nam, glasbenim urednikom in poslušalstvu, razpira pogled na aktualno domačo sceno in samo stanje na terenu," je pojasnil Bašin.

Prav tako pa je eden izmed stalnih članov žirije zatrdil, da so vsakič znova presenečeni in nemalokrat navdušeni, koliko glasbe se ustvari in posname - veliko več kot bi se dalo sklepati iz spremljanja naših medijev. "Drugo vprašanje pa je, koliko naši kolegi po drugih radijskih postajah ali tiskanih in drugih medijih posvečajo pozornost našim izvajalcem in izvajalkam, katerih delo temelji na igranju in ustvarjanju avtorske glasbe, ne pa na lažnem napihovanju 'piarovskega' balona, da o talentih sploh ne govorim. Ni nam všeč oziroma vseeno, kako malo izvajalcev se je po objavi skladbe na kompilaciji "Imamo dobro glasbo!" prebilo do širše prepoznavnosti pri nas in se uveljavilo, vendar pa nam to ne jemlje energije, da se z dobro glasbo ne bi pečali še naprej. Stojimo za izdanimi kompilacijami in izbranimi izvajalci. S kritičnim ušesom jih podpiramo in posredujemo naprej, kar je tudi poslanstvo javnega medija, kar Val 202 tudi je," je še zaključil Bašin.