V Števerjanu prirejajo že 35. festival narodnozabavne glasbe. Foto: www.sedej.org
V Števerjanu prirejajo že 35. festival narodnozabavne glasbe. Foto: www.sedej.org
Pripravili so tudi razstavo fotografij iz vseh 34 festivalov. Foto: www.sedej.org
V tekmovalnem delu festivala se bo predstavilo 25 ansamblov. Foto: www.sedej.org

Na večeru, ki je potekal v Sedejevem domu, so predstavili knjigo, ki jo je avtor Aleksij Jercoga poimenoval S pesmijo našo - 50 let Avsenikove glasbe na Tržaškem in Goriškem, zgodovino festivala pa razkriva razstava fotografij iz vseh 34 festivalov, ki so jo oblikovili člani društva F. B. Sedej. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi razstavo slik Davida Pintarja, večer pa sta poleg glasbe pevske skupine Musicum povezovala tudi voditelja Betka Šuhel in Janez Dolinar.

Tekmovalni del bo potekal od 1. do 3. julija, na njem pa se bo predstavilo 25 ansamblov. Prvi tekmovalni dan bodo nastopili Mladi harmonikarji, Objem, Šum, Šrtk, Ceglar, Fantje z vasi, Polka punce, Gorski cvet, Parižani, Marzel, Frajtoni band, Jasmin in Dinamika, 2. julija pa bo mogoče slišati ansamble Veritas, Pr'jatli, Ojstrica, Paulič, Razpotniki, Iskra, Korenine, Hlapci, Toni Pirnar, Krjavelj, Jernej Kolar in Karavanke.

25 ansamblov za osem nagrad
Sodelujoči ansambli se bodo potegovali za nagrade, ki jih bodo podelili v osmih kategorijah: za najboljši ansambel festivala in trofej društva F. B. Sedej, za najboljšo vokalno izvedbo, za najboljši kvintet, za najboljši trio, za najboljše besedilo, za najboljšo melodijo, za najboljšega debitanta, podelili pa bodo tudi nagrado občinstva.

Zmagovalce bodo izbirali ...
Nagrajence bosta izbirali komisija za glasbo pod predsedstvom Mihaela Corsia, ki jo setstavljajo Slavko Avsenik ml., Jože Burnik, Danilo Čadež, Jan Leopoli, Bertl Lipusch, Zoran Lupinc, Tullio Možina, Denis Novatto in komisija za besedilo v sestavi Milana Ježa, Leonarda Katza, Irme Rauh in Franke Padovan.

Mogoče pa bo prisluhniti tudi ansamblu Franca Miheliča, ki bo gost nedeljskega finalnega večera.