Foto:
Foto:

Ansambel Ekart deluje že od leta 1974. V trideset letih se je zasedba menjala, a zvrst glasbe je ostajala ista. Ansambel je osvojil že kar nekaj nagrad, med njimi leta 1991 prav na festivalu na Ptuju 1. nagrado občinstva z lastno skladbo Dopustnik Joža. Na tem istem festivalu so bili popolni zmagovalci leta 1995, ko so osvojili nagrado občinstva, strokovne žirije, zlatega orfeja in Korenovo plaketo za izvedbo. Ansambel Ekart pa tudi precej gostuje po domovini in tujini. V Nemčiji so se predstavili v televizijski oddaji Hit parade.

Izbira strokovne komisije
V boju za najboljšo melodijo je bila najuspešnejša skladba Zdaj Jožeta Umka - izvedel jo je ansambel Vandrovci, ki je prejel tudi Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo. Pesem je prepričala več kot pol od približno tisoč obiskovalec festivala. Strokovna komisija pa je presodila, da je najboljša melodija, zaigrana na Ptuju, skladba Klemna Grašiča Gorske vasice, s katero se je predstavil ansambel Storžič z Golnika.

Greva rajžat s kolesom
Najboljše besedilo po mnenju komisije ima pesem Greva rajžat s kolesom. Pesem je napisal Mirko Kočar, zaigral pa jo je ansambel Špik iz Dola pri Ljubljani. Na področju besedilopisja je Staretovo nagrado za dolgoletno in kakovostno delovanje prejel Franc Ankerst.

Vse pesmi, predstavljene na Ptuju, so izdali na posebnem CD-ju, ki je izšel včeraj.