Tako kratek mandat je nenavaden v opernem svetu, kjer se sporedi pogosto pripravljajo pet let vnaprej, piše Ameriška tiskovna agencija AP.

Dudamel,
Dudamel, "plod" edinstvenega venezuelskega sistema mladinskih orkestrov za revne študente, slovi kot "čudežni deček" klasične glasbe, na koncu sezone 2008/09 pa je, star 28 let, na čelu losangeleške filharmonije nadomestil dolgoletnega vodjo orkestra, Finca Esa-Pekko Salonena. Foto: AP

Dudamela, 42-letnega Venezuelca, ki živi v Madridu, so Newyorški filharmoniki že vnaprej zaposlili kot svojega umetniškega vodjo, začenši v sezoni 2026–27. Od leta 2009 je sicer tudi umetniški vodja losangeleške filharmonije, kjer bo mandat prekinil, ko prevzame vodenje v New Yorku.

Sorodna novica Maestro Gustavo Dudamel o venezuelski krizi: "Dovolj je dovolj!"

"S težkim srcem in po dolgem premisleku sporočam, da odstopam z mesta glasbenega direktorja Pariške opere, da bi preživel več časa s svojo družino," je Dudamel dejal v četrtkovi izjavi. Njegov predčasni odhod iz Pariza ob koncu tekoče sezone v avgustu bi lahko dirigenta sprostil za dodatne angažmaje v New Yorku, saj Jaap van Zweden odhaja po sezoni 2023–24, poudarjajo pri AP-ju.

Cilj: Biti več z najbližnjimi
"Nimam drugih načrtov kot biti s svojimi najdražjimi, ki sem jim globoko hvaležen, ker so mi pomagali, da sem še naprej močan, da rastem z izzivi, osebnostnimi in umetniškimi, vsak dan,"
je rekel Dudamel.

"V zadnjih nekaj letih je pozorno pretehtal svoje življenje. Kot toliko ljudi med pandemijo si je vzel trenutek, vsi smo si vzeli trenutek, da ovrednotimo svoja življenja, svoje cilje, svojo prihodnost in najdemo pravo ravnovesje," je dejala direktorica newyorške filharmonije Deborah Borda v telefonskem intervjuju z AP-jem.

Foto: AP
Foto: AP

Dudamel je v Pariški operi debitiral decembra 2017 v produkciji Puccinijeve La Bohème Clausa Gutha, ki je bila uprizorjena na vesoljski ladji. Alexander Neef je najel Dudamela, potem ko je bil julija 2019 imenovan za generalnega direktorja pariške opere, da bi nasledil Stéphana Lissnerja v sezoni 2021–22. Pohvalil je Dudamelovo "strast in neizmeren talent".

"Z glasbeniki orkestra, umetniki zbora, pevci in umetniškimi ekipami mu je uspelo spletati poseben odnos, odnos, ki ga zaznamuje medsebojno spoštovanje in želja po ustvarjanju najboljših možnih nastopov skupaj," je dejal Neef v izjavi. "Gustavo Dudamel je izjemen glasbenik. Izražam mu globoko hvaležnost za delo, opravljeno v času mandata, in v celoti spoštujem njegovo odločitev."