Foto: Blitz film / Kolosej
Foto: Blitz film / Kolosej

Niti v magijo, magično, čudežno, čarobno in kar je še teh reči. Pravkar je dopolnil šestnajst let in se počuti vse prej kot čudodelno. Med sošolci se ne znajde, pravih prijateljev nima, preveč je zaprt vase in predvsem močno pogreša očeta, ki je umrl še pred njegovim rojstvom.

Foto: Blitz film / Kolosej
Foto: Blitz film / Kolosej

Nanj ga spominja le nekaj fotografij in kratek posnetek na stari avdiokaseti. Pravo nasprotje pa je njegov nekaj let starejši brat Marvin. Glasen, robusten mladenič dobrega srca se ne boji ničesar, požvižga se na mnenje okolice in bolj kot vse verjame v – čarobnost. Ko tako Tian dobi prav posebno rojstnodnevno darilo, ki bi mu lahko za en ves dan pričaralo pokojnega očeta, morata brata združiti, kar je najboljše v njiju, in skozi napeto pustolovščino storiti vse, da bi se čarovnija lahko uresničila.

Idejo za svoj novi celovečerni animirani film Naprej, ki ga je pri nas mogoče videti le v odlični sinhronizirani različici, je režiser in scenarist Dan Scanlon črpal iz odnosa s svojim bratom in njune povezave s prezgodaj umrlim očetom. Praznina, ki jo čuti Tian, je zato prikazana izredno natančno in z veliko mero občutka, a hkrati prav nič pomilovalno ali pokroviteljsko. Fant je navsezadnje dovolj star za soočenje z lastnimi težavami, da ta svojevrstna iniciacija vendarle ne izzveni preveč resno, pa poskrbijo številne duhovite domislice in komični zapleti, s katerimi se brata spopadata, ne da bi se zavedala, kaj v resnici sploh počneta – preživljata skupni čas. Prav v tem se namreč skriva tisti resnični čudež, ki ga ves čas iščeta.

Foto: Blitz film / Kolosej
Foto: Blitz film / Kolosej

Film Naprej animacijskih studiev Pixar in Disney spet pričara vizualno čudovito fantazijsko deželo, v kateri je natančno dodelana vsaka najmanjša podrobnost. Pozabili niso niti na obcestni kamen. Že ničkolikokrat videna tema in kanček premalo scenarističnega poguma naj bi zadovoljila tudi nekoliko starejše občinstvo, zato morda res ne dosega nekaterih največjih Pixarjevih filmskih uspešnic, a pustolovščina je vendarle dovolj zanimiva in napeta, da je ob srečnem razpletu izvabila ploskanje drobnih rokic v temni kinodvorani. Čudežno.

Iz oddaje Gremo v kino.

Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma