Čeprav je dogajanje postavljeno v Francijo, so film snemali na malteškem otoku Gozo. Foto: Karantanija Cinemas
Čeprav je dogajanje postavljeno v Francijo, so film snemali na malteškem otoku Gozo. Foto: Karantanija Cinemas
Ob morju
Brad Pitt in Angelina Jolie - prvič po desetih letih skupaj pred kamero. Prejšnjič smo ju gledali v akciji gospod in gospa Smith (2005), ki je danes znana samo še kot "film, zaradi katerega sta se spoznala". Foto: Karantanija Cinemas
Ob morju
Je v film skrita tudi majhna šala na račun bralcev tabloidov in zvezdniških blogov, ki skozi metaforično luknjo v zidu opazujemo življenja bogatih in slavnih ter se vživljamo v njihove usode? Foto: Karantanija Cinemas
Ob morju
Mélanie Laurent je ob Bradu Pittu nastopila že v Tarantinovih Neslavnih barabah. Foto: Karantanija Cinemas
Ob morju
Francoz Niels Arestrup ima sicer le majhno vlogo, a izžareva toploto in ljudsko modrost. Foto: Karantanija Cinemas

Neumno bi bilo zanikati, da je do neke mere privlačnost filma Ob morju tudi v naši fascinaciji z (resničnima) zakoncema Jolie-Pitt, v ugibanju, kje je tisto sivo polje, kjer se prekrivata resničnost in fikcija. Privlačnost voajerizma film - gotovo ne po naključju - tudi eksplicitno tematizira, a ne slepite se z mislijo, da nam "Brangelina" ponuja kak nezaveden, prvinski pogled v zakulisje svojega življenja, kot sta to pod Kubrickovo taktirko v Široko zaprtih očeh počela Tom Cruise in Nicole Kidman.

A čeprav je Angelina Jolie v svojem tretjem filmu za glavno moško vlogo vpoklicala lastnega moža, Ob morju vzdrži presojo kot avtonomno umetniško delo, in ne le nečimrna muha slavnega para. Če ne drugega, je gotovo zanimivejši projekt kot lanska sterilna epopeja Nezlomljiv. Le ena lastnost njenih filmov ostaja nespremenjena: še vedno se jemlje na smrt resno. Če se ne bi, bi morda lažje ujela človečnost in dušo v svojih zgodbah.

Film že od prvega kadra, v katerem se naša protagonista v srebrnem kabrioletu in ob taktih Jane Birkin pripeljeta po vijugasti cesti Azurne obale, ne skriva, kako zelo si želi biti poosebljenje evropskega šika in elegance sedemdesetih. Vanessa (Angelina Jolie Pitt) in Roland (Brad Pitt) sta par, za katerega so po štirinajstih letih zakona medeni tedni nepreklicno mimo; v Francijo sta pripotovala, da bi se "umaknila od vsega", kot Roland pove Michelu (Niels Arestrup), trebušastemu lastniku bara v majhnem obmorskem mestecu. Ona je upokojena plesalka, ki v preteklosti očitno skriva neko travmo (ki je točno to, kar vam najprej pade na pamet), on pa pisatelj, ki kljub impresivnim brkom in pivskim navadam ni v stiku s svojim notranjim Hemingwayem. Čeprav sta še vedno videti, kot da spadata v smetano newyorške družbe, sta votli prikazni: Vanessa golta pesti tablet in z razmazano maskaro zre v prazno; Roland popiva že za zajtrk in se niti ne pretvarja več, da poskuša pisati.

Svež piš vetra se v njunem življenju pojavi v obliki mladega para v sosednji sobi; Francois (Melvil Poupaud) in Lea (Melanie Laurent) sta mladoporočenca, ki prekipevata od ljubezni in bi težko bila bolj kričeče nasprotje otopelemu starejšemu paru. Zanimivo postane, ko Vanessa v steni med sobama najde luknjo, skozi katero lahko soseda opazuje med najintimnejšimi trenutki. Ko jo pri tem početju zasači Roland, vsaj za hip kaže, da bo voajerski hobi njuni zvezi vdahnil novo življenje in jima pomagal ponovno odpreti poti komunikacije ...

Kljub bežnemu spogledovanju z erotično psihodramo - Vanessa začne novima prijateljema sugerirati oblačila, kakršna sta z možem nosila v mlajših letih - je prevladujoče občutje filma letargija, ki ne nalega samo na protagonista, ampak tudi na gledalca.

Veliko (neprijaznega) je bilo povedanega o počasnem, skoraj nepremičnem tempu zgodbe, a v resnici je osvežujoče, da si relativno velika hollywoodska produkcija lahko dovoli tak odklon od mainstream imperativa nenehne filmske peripetije. Z namerno repetitivnostjo v resnici dolgčas (postanega) zakonskega življenja poda veliko bolje kot z besedami: dialogi so na trenutke leseni in neživljenjski (še posebej v dramatičnem soočenju, ki naj bi privedlo katarze, a je zaradi svoje neprepričljivosti nenamerno smešno).

Kostumografija (Ellen Mirojnick) in fotografija (Christian Berger) sta v peščenih in zlatih odtenkih do potankosti usklajeni, a težko se je znebiti občutka, da čudovito posneta, sončna pokrajina v sebi ne nosi nobenega globljega pomenskega naboja; "evropski art film" vendarle konstituira še kaj več kot le eksistencialna kriza pred popolno kuliso. Da bi vsak posamezni kader lahko bil oglas za ta ali oni dizajnerski parfum, v tem primeru ni kompliment: težko je verjeti globini njunega trpljenja, ko je to tako očitno do potankosti koreografirano ...

Poupaud in Laurentova sta v zgodbo vržena predvsem kot rekvizit, zato se igralsko ne moreta posebej izkazati, kot vedno sijajen pa je Arestrup (Prerok), ki brez odvečnih besed v vsakem prizoru, v katerem se pojavi, nakaže globino in empatijo.

Največje razočaranje pa je, da je Angelina Jolie, skoraj poosebljenje lika "močne ženske v Hollywoodu", sebi odmerila in napisala tako dvodimenzionalno, plitko vlogo. Njena Vanessa ob prvem srečanju morda še ponuja obet kompleksne osebnosti, a postopoma se izkaže, da je predvsem manipulativna, melodramatična, čustveno nestabilna in preračunljiva ženska (v najbolj stereotipnem pomenu besede), ki preizkuša potrpljenje svojega - v primerjavi z njo - skoraj svetniškega moža. Pri tem je ves čas videti kot marioneta, ki ji je nekdo prerezal nitke; eno samo dejstvo iz preteklosti jo tudi v sedanjosti določa v celoti. Nakazanih tem žalovanja in zatrte seksualnosti nikoli resneje ne raziščemo.

Pretirano poenostavljeno se zdi tudi "veliko" razkritje, ki muko njunega zakona zreducira na en sam tragični dogodek (in zopet se vračamo k eni od variacij očitno edine težave, ki doleti ženske v filmu), namesto da bi scenarij raziskal neskončno paleto nians zakonskega razočaranja. Ob morju je pejsaž, fotografija - nepremičen film, ki sicer ujame razpoloženje, ne izvabi pa ravno močnih čustev.

Ocena: 3; piše Ana Jurc