Jože Kloboves je slovel po svojem izrednem smislu za humor. Foto: Stane Sršen/Arhiv TV Slovenija
Jože Kloboves je slovel po svojem izrednem smislu za humor. Foto: Stane Sršen/Arhiv TV Slovenija

Ko se je tam ponudila možnost redne zaposlitve, se je zaposlil kot novinar feljtonist. V ekipi TV Obzornika je pokrival turizem. Bolj kot novinarsko delo ga je zanimala realizacija, zato je kolegom dostikrat priskočil na pomoč pri realizaciji prispevkov. Leta 1966 se je iz takratnega informativnega programa preselil v TV-izvedbo. Bil je v generaciji režiserjev, ki je načeloma delala vse, le s prenosi športnih dogodkov in opernih predstav se ni ukvarjal.

Najprej je realiziral kulturne oddaje, v bogatem arhivu ga najdemo podpisanega v odjavnih špicah oddaj Kulturne diagonale, Literarni nokturno, Mladi za mlade, med dokumentarnimi filmi so Samorastnik izpod Blegoša (kipar Peter Jovanovič), Žareče oči (slikar Anton Repnik), Neumrljivi spomini (25 let Dražgoš), portreti mnogo slovenskih umetnikov, baletne oddaje. Leta 1974 je režiral TV-igro Ob sedmih pod trančo, zaradi katere se je znašel v nemilosti takratnih oblastnikov.

Med kolegi je veljal za človeka z izrazitim smislom za humor, zato verjetno ni naključje, da je dobro desetletje soustvarjal satirično oddajo TV Žehtnik.

Zadnje obdobje njegovega televizijskega ustvarjanja je zaznamovala narodno-zabavna glasba. Režiral je več sto narodno-zabavnih spotov, tedenske oddaje Videomeh, Po domače, Vsakdanjik in praznik, prireditve Alpski večer, Boš videl kaj dela Dolenc, Marjanc, festivale Slovenska polka in valček, Ptujski festival. Ob svojih obletnicah sta ga k sodelovanju povabila tudi velikana slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik in Lojze Slak.

Leta 1999 je bil Jože Kloboves med prejemniki nagrad in priznanj RTV Slovenija.

Spominjali se ga bomo kot iskrivega, delovnega in odgovornega kolega. Če pa bi ob njegovem slovesu zaigrali vsi glasbeniki, s katerimi je sodeloval, bi se zvok številnega orkestra razlegal daleč naokoli.

Foto: Stane Sršen/Arhiv TV Slovenija
Foto: Stane Sršen/Arhiv TV Slovenija