Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Cerkev v središču vasi Šmihel je bila prvič omenjena leta 1471. Sodila je v patronat goriških grofov, o čemer priča njihov grb v prezbiteriju. Prvotno je bila cerkev enoladijska z gotskim prezbiterijem, ki je bil zgrajen okrog leta 1470. Kasneje so podrli lesen gotski strop in jo precej predelali, v prvotni obliki pa je ostal ohranjen prezbiterij. Za naš prostor je to dragocenost, saj je v celoti poslikan, je povedala umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj: "Freske so umeščene tudi v arhitekturni prostor, ki je poznogotski. Biserček pa je kip svetega Mihaela, tako da je to celostna poznogotska umetnina. Prav zato ima še toliko večjo vrednost."

Umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj in vodja restavratorskih del Klavdij Zalar. Foto: Radio Koper
Umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj in vodja restavratorskih del Klavdij Zalar. Foto: Radio Koper

Freske so bile zaradi vlažnih razmer v zelo slabem stanju. Domačini so si dolgo prizadevali za njihovo obnovo. Še toliko bolj jih je spodbudila lanskoletna nagrada italijanskih klubov Unesca, ki so vasi Šmihel podelili prvo nagrado na mednarodnem natečaju, namenjenem promociji ohranjanja kulturne dediščine ter kulturne in naravne krajine. Letos so tako uspeli na razpisih mestne občine Nova Gorica in Ministrstva za kulturo pridobiti dobrih 20 tisoč evrov za njihovo obnovo, je zadovoljna Nadja Velušček: "To je najlepši šopek za našega Mihaela, za njegov 550. rojstni dan."

Poslikave so v začetku prejšnjega stoletja že temeljito obnovili, kar je otežilo delo restavratorjev. Vodja del Klavdij Zalar: "Smo porabili kar nekaj časa, da smo ugotovili, kaj je original in kaj je bilo kasneje narejeno, da smo lahko začeli odstranjevati kasnejše posege in ostanke beležev. Našli smo sicer slabo ohranjene fragmente, ampak lepe."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Petra Kolenc iz novogoriške Raziskovalne postaje Znanstveno-raziskovalnega središča SAZU je dejala, da je srečno naključje, da cerkvica svetega Mihaela leži bolj na obrobju, saj je bila tako bolj zapostavljena. "Povabili smo vse vidnejše strokovnjake, od arheologije do umetnostne zgodovine, ki bodo razložili vso dodatno simboliko te cerkve."

V prvi fazi prenove bodo predstavili freske na slavoločni steni ter odkrili in utrdili poslikave na stenah prezbiterija.

Celotni oddaji lahko prisluhnete tu:

V oddaji Primorski kraji in ljudje smo tokrat vzeli pod drobnogled cerkev svetega Mihaela v Šmihelu, ki praznuje 550. jubilej.