Tržaška pesnica in pisateljica Alenka Rebula, ki nagrado vstajenje dobi za knjigo Sto obrazov notranje moči, je avtorica uspešnic Blagor ženskam in Globine, ki so nas rodile ter pesniških zbirk Mavrični ščit in V naročju. Foto: RTV SLO
Tržaška pesnica in pisateljica Alenka Rebula, ki nagrado vstajenje dobi za knjigo Sto obrazov notranje moči, je avtorica uspešnic Blagor ženskam in Globine, ki so nas rodile ter pesniških zbirk Mavrični ščit in V naročju. Foto: RTV SLO
Alenka Rebula: Sto obrazov notranje moči
Manca Košir je v spremni besedi nagrajene knjige Sto obrazov notranje moči zapisala: "Veličastno delo. Prišlo je ob pravem času: ko se vse ruši okoli nas, mi postajamo kovači svetlih zvezd in svobodne ptice razprtih kril. Gradimo. Ker vse zna rasti, kliti brez muke in preminiti brez solz".

Književnica Alenka Rebula je prejemnica letošnje 48. zamejske in zdomske literarne nagrade vstajenje za knjigo Sto obrazov notranje moči.
Po mnenju komisije knjiga Sto obrazov notranje moči ponuja bogato esejistično razmišljanje, ki v izbranem jeziku in s poetičnostjo prehaja v izvirno literaturo. Za knjigo pesnice in pisateljice Alenke Rebula, ki je izšla pri Mladinski knjigi, se je komisija odločila po pregledu lanske izvirne knjižne bere, ki je zajemala 14 del zamejskih in zdomskih avtorjev.

Sto poglavij, sto obrazov

Leta 1953 rojena tržaška Slovenka Alenka Rebula je po stroki filozofinja in psihologinja, v svojih delih pa se posveča vprašanjem globinske psihologije, vzgoje in izobraževanja, družbeni kritiki in zamejski problematiki. Zaposlena je na državnem pedagoškem in družboslovnem liceju Antona Martina Slomška v Trstu.
Nagrajena knjiga Sto obrazov notranje moči vodi bralca skozi temeljne izkušnje notranje človekove rasti, ob čemer avtorica uporablja govorico simbolov in mita. Vsako od stotih poglavij ima po eno stran ali največ dve strani besedila, razdeljenega na kratke odstavke.
Nagrada za zamejce in zdomce
Komisijo literarne nagrade vstajenje so sestavljali Robert Petaros, Zora Tavčar, Diomira Fabjan Bajc, Neva Zaghet, Magda Jevnikar, Marij Maver in lanska nagrajenka, literarna zgodovinarka Lojzka Bratuž, ki je nagrado vstajenje prejela za pripravo antologije Goriška knjiga in za življenjsko delo.
Literarna nagrada vstajenje je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom, ki običajno ustvarjajo v težjih razmerah, kot bi v matični domovini, dosežejo manjši odziv in težje tudi druga javna priznanja. Prvič so jo podelili leta 1963, ko so se v Trstu na sedežu Slovenske prosvete na pobudo pesnika in duhovnika Stanka Janežiča zbrali predstavniki zamejskih demokratičnih in katoliških organizacij, revij, časopisov ter Mohorjevih družb iz Gorice in Celovca. Nagrado dobi delo, ki ima umetniško vrednost ter temelji na vrednotah zahodnoevropske kulture in krščanstva, znanstveno delo pa mora stati na trdnih znanstvenih temeljih. Od leta 1973 denar za nagrado poklanja Zadružna kraška banka na Opčinah.
Nagrado bodo Alenki Rebula izročili danes ob 20.30 v Trstu.