Knjigo je izdala angleška založba Nosy Crow, založba Morfemplus pa je poskrbela za digitalno različico v slovenščini, ki je na spletu dostopna brezplačno.

Avtorice knjige se med drugim soočijo z dejstvom, da je biti doma včasih zelo lepo, drugič pa malo manj. Foto: Morfemplus.
Avtorice knjige se med drugim soočijo z dejstvom, da je biti doma včasih zelo lepo, drugič pa malo manj. Foto: Morfemplus.

Knjiga, ki so jo napisale Elizabeth Jenner, Kate Wilson in Nia Roberts, pomaga otrokom razumeti, kaj se dogaja, da bodo zmogli prestati to obdobje, jih pomirja in jih na koncu razveseli, da se bodo kmalu lahko spet družili s prijatelji. Začne s pojasnilom, kaj virusi sploh so, pa tudi, kaj so protitelesa, respiratorji in podobne besede, ki so jih otroci verjetno v zadnjem času velikokrat slišali. Navede razloge, zakaj so šole in igrišča zaprti, razloži, kako delujejo cepiva in zakaj tako dolgo traja, preden za novo bolezen dobimo pravo cepivo. Dotakne se razlogov, zakaj so odrasli v njihovih življenjih morda zaskrbljeni, predlaga pa tudi, kako lahko otrok pomaga. "To čudno obdobje se bo enkrat končalo," na koncu pomirjujoče sklenejo avtorice.

Besedilo je strokovno pregledal Graham Medley, profesor za raziskovanje nalezljivih bolezni na šoli za higieno in tropsko medicino v Londonu.

V slovenščino ga je prevedla Mojca Žnidaršič, založbi pa sporočata tudi, da je digitalna knjiga brezplačno dostopna vsakemu otroku in družini. Našli jo boste na tej povezavi.