Howard Jacobson se v svojih komičnih romanih najpogosteje ukvarja s prigodami in težavami likov judovskega rodu. Foto: EPA
Howard Jacobson se v svojih komičnih romanih najpogosteje ukvarja s prigodami in težavami likov judovskega rodu. Foto: EPA
Jacobson lahko poleg zajetne denarne nagrade pričakuje tudi velikanski porast prodaje njegovih knjig in svetovno prepoznavnost. Foto: EPA

Jacobson se je že dvakrat znašel v širšem izboru za to cenjeno literarno nagrado za prozo v angleškem jeziku z območja držav Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, leta 2006 za roman Kalooki Nights in leta 2002 za Who's Sorry Now, še nikoli prej pa ni bil na ožjem seznamu nominirancev.

Kaj pomeni biti Jud v sodobni Britaniji?
The Finkler Question je roman o ljubezni, izgubi in moškem prijateljstvu, ki raziskuje, kaj pomeni biti Jud v Veliki Britaniji današnjega časa. Kritiki so knjigo opisali kot "čudovito" in "bogato zadovoljujočo", pa tudi kot roman, "poln duhovitosti, topline, inteligence, človeškega občutja in razumevanja".

Nagrajenca je razglasil vodja žirije, ugledni britanski pesnik in nekdanji poet laureate sir Andrew Motion, Jacobson pa je ob nagradi prejel ček v vrednosti 50.000 funtov. Motion je ob nagradi povedal: "The Finkler Question je krasna knjiga: zelo smešna, seveda, pa tudi zelo bistra, zelo žalostna in zelo prefinjena. Je vse tisto, kar se zdi, da je, in še mnogo več. Zelo si zasluži to čudovito nagrado."

Jacobson lahko poleg zajetne denarne nagrade pričakuje tudi velikanski porast prodaje njegovih knjig in svetovno prepoznavnost. Vsak izmed šestih nominirancev, vključno z zmagovalcem, pa prejme 2.500 funtov in umetelno vezavo svojega nominiranega romana.

Povezan z judovskimi umi preteklosti
Čeprav se je Howard Jacobson nekoč onzačil za "judovsko Jane Austen", je dejal tudi: "Nikakor nisem običajen Jud. Ne hodim v sinagogo. Zdi se mi, da imam judovski um, judovsko inteligenco. Počutim se povezanega z judovskimi umi preteklosti. Ne vem, v kakšne težave se lahko spraviš na ta način, s tem kljubovalnim umom. To, kar pomeni biti Jud, oblikuje 5.000 let izkušenj, tako se oblikuje judovski smisel za humor, tako sta se oblikovali judovska bojevitost in trdovratnost."

Jacobsona pogosto primerjajo z uglednimi judovsko-ameriškimi pisatelji, kritiki so ga poimenovali tudi "angleški Philip Roth", predvsem zato, ker v izmišljenih delih ustvarja nekakšne dvojnike samega sebe. So pa v nasprotju z Rothovimi deli Jacobsonova tudi v zrelih letih ohranila smisel za humor. Ponavljajoči se temi v njegovih delih sta odnosi med moškimi in ženskami ter izkušnja judovstva v Veliki Britaniji od sredine do konca 20. stoletja.

Lanska dobitnica bookerja je bila Britanka Hilary Mantel za roman Wolf Hall. Njena knjiga je postala mednarodna uspešnica.