Foto:
Foto:

Nagrado Red House Children's Book Award (otroška knjižna nagrada rdeča hiša), ki je namenjena absolutnemu zmagovalcu med otroškimi in mladinskimi deli, je prejel pisatelj in ilustrator Simon James za knjigo Baby Brains. V slovenskem prevodu imamo njegovo slikanico Dragi Greenpeace, še bolje pa je v slovenščini zastopana nagrajenka za otroško književnost Jacqueline Wilson, katere zmagovalno delo Najboljši prijatelji imamo tudi že v prevodu. Robert Muchamore najbolje piše za najstnike, ki jih je prepričal s trilerjem Cherub: The Recruit, njegovih del pa v slovenščini še nimamo.

Dobitnica nagrade že tudi JK Rowling
Dela, ki so jih prebrali, je ocenjevalo več kot 25.000 otrok, nagrada, ki jo podeljujejo v njihovem imenu, pa je edina, o dobitniku katere odločajo izključno otroci. Leta 1980 jo je ustanovila pisateljica in knjižničarka Pat Thomson, v 25 letih pa so jo med drugim prejeli že Roald Dahl, JK Rowling in tudi ena od letošnjih "kategorijskih" nagrajenk Jacqueline Wilson.

Protistrup za nesrečne starše
Navdih za letošnjo zmagovalno delo Baby Brains je Simon James dobil med poslušanjem prijateljev in znancev, ki so mu razlagalai o svojih pametnih in briljantnih otrocih. Knjiga deluje kot pravi protistrup za stres, ki ga mnogi straši doživljajo ob misli, da morajo tudi oni imeti najpametnejšega otroka, nad njo pa so enako navdušeni mladi bralci in njihovi starši. Baby Brains (glavca) je čudežni otrok, ki star le dva tedna bere časopise, popravlja avto in je kot zdravnik zaposlen v bolnišnici.

Dobro zastopana Jacqueline Wilson
Jacqueline Wilson, ki je absolutno nagrado prejela leta 1996 za knjigo Double Act, je v slovenskem prevodu dobro zastopana, saj je mogoče dobiti njena dela Zaljubljene punce, Poredne punce, Najboljši prijateljici, Punce v solzah, Viki, pogrešam te, Punce držijo skupaj, Deklica Lola Rose, Punce v stiski, Problemi na netu in Punce ga lomijo.