Z lanskega sejma. Foto: Caffeine Hours
Z lanskega sejma. Foto: Caffeine Hours

Na sejmu se bodo vnovič srečali lokalni oblikovalci, ilustratorji, fotografi, umetniki, ustvarjalci ter neodvisni in mikrozaložniki, pripravljajo pa tudi vrsto predstavitev. Avlo prenovljene Cukrarne bo v svoji deseti različici sejem prežel danes in v petek med 15. in 21. uro.

Nova publikacija Look Back and Laugh avtorice Sophie Douala. Foto: Caffeine Hours
Nova publikacija Look Back and Laugh avtorice Sophie Douala. Foto: Caffeine Hours

Prvič so ga organizirali leta 2011. Njihova osrednja želja je bila vzpostaviti stik med umetniki, umetnicami in občinstvom. Obenem pa so želeli omogočiti izmenjavo med umetniki in umetnicami samimi. "V tem času je prerasel prvotno zasnovo in se, še posebej ob sodelovanju s festivalom Indigo, s slovenskih razstavljavk in razstavljavcev razširil tudi na tuje," opisujejo pri založbi Look Back and Laugh, ki kuriira sejem.

Berlinski kolektiv, ki slovi po prodornih konceptih
V sklopu dveh popoldnevov si bo mogoče ogledati in tudi kupiti umetniške publikacije in grafike dvajsetih domačih in tujih umetnic, umetnikov ter umetniških kolektivov. Pri založbi izpostavljajo berlinsko sitotiskarko Le Raclet, ki redno sodeluje z najbolj zvenečimi imeni svetovne ilustracije in grafike. Tako je sodelovala denimo z Olimpio Zagnoli, Brauliom Amadom, Sigrid Calon, kolektivom ZEBU in Andreasom Samuelssnom. Pogled velja usmeriti tudi v berlinski kolektiv revije FUKT. "Skupina slovi po prodornih konceptih in umetniških naslovnicah, ki presegajo klasične omejitve revijalnega tiska," poudarja kurator sejma Zoran Pungerčar.

Foto: Caffeine Hours
Foto: Caffeine Hours

V petek bo imela predavanje Sara De Bondt, ki oblikuje za najpomembnejše svetovne kulturne institucije, med drugim Tate, V&A Museum in Design Museum Gent. Predavala je na Central Saint Martinsu in The Royal Collageu v Londonu. V tandemu z Antonyjem Hudekom je leta 2008 ustanovila angleško založbo Occasional Papers, ki se ukvarja z zgodovino in teorijo dizajna. Njuna založba bo s svojimi knjigami navzoča na Caffeine Hours.

Predstavil se bo tudi izbor razstavljavk in razstavljavcev iz slovenskega prostora. Poleg založbe Look Back and Laugh so to še kolektiv Riso Paradiso, oblikovalka Urška Alič, risarski duo Beli Sladoled, striparski založbi Stripburger in Komikaze, zagrebška galerija 36 Mountains, ljubljanska galerija Ravnikar Gallery Space, umetnik Tadej Vaukman, slikarja Nevena Aleksovski in Jaka Vatovec, oblikovalec Marko Gavez, umetniški duo LeaLudvik, makedonski založniki PrivatePrint, založnik foto knjig Angry Bat ter kolektivi Podmladek, Sreda v Sredo, Kela in Študio.

Predavanje Braulia Amada na Caffeine Hours leta 2018. Foto: Caffeine Hours
Predavanje Braulia Amada na Caffeine Hours leta 2018. Foto: Caffeine Hours

Vstop na vse prireditve je prost, vsa razstavljena umetniška dela pa bo mogoče tudi kupiti.

Caffeine Hours poteka pod okriljem festivala sodobne ideje Indigo, ki se je začel v sredo. Letos skozi pogovore, predavanja in koncerte tematizirajo "množično hipnozo stanja otopelosti".