Vsak avtor lahko na Medani nastopi enkrat. Foto: EPA
Vsak avtor lahko na Medani nastopi enkrat. Foto: EPA
Medana 2006
V Medani bo letos že deseto srečanje, katerega namen je odkrivanje skrivnosti poezije in moči vina. Foto: Medana
Tudi Terrafolk bo pospremil prebiranje poezije. Foto: RTV SLO

S sočasnimi branji slovenskih pesnikov, ki so se že udeležili festivala Dnevi poezije in vina, in letošnjih udeležencev srečanja pesnikov v Medani v Goriških brdih se je v mestnih jedrih Ljubljane (vrt Društva slovenskih pisateljev), Maribora (Literina knjigarna), Izole (Manziolijev trg), Ptuja (hotel Mitra), Novega mesta (knjigarna Goga) in Velike Polane (domačija Miška Kranjca) začel festival, ki ga je Študentska založba zasnovala kot ukrep za promocijo poezije pesnikov mlajše generacije.



Začetek na domačiji Alojza Gradnika
Festivala, ki bo v Medani zares zaživel 23. avgusta, se bo udeležilo 25 avtorjev iz Evrope, Kanade in Združenih držav. Kraj uradnega odprtja bo domačija Alojza Gradnika v Medani, tematsko vodilo prvega večera pa bosta avantgarda in poezija. večer bo sklenilo odprtje instalacije 180 pesnikov, predtem pa se bodo zvrstila še branja pesnikov Oane Avasilichioaei iz Kanade, slovenskega pesnika Gala Gjurina, Belorusa Zimcierja Vishniouja in nemške avtorice Uljane Wolf.

Sinergija različnih umetniških izrazov
Tudi letos bo eno izmed vodil festivala poudarjanje vezi med poezijo in drugimi oblikami umetniškega izražanja. Zato literarni program (pesniška branja, okrogle mize, delavnice) dopolnjujejo dogodki drugih umetniških zvrsti. Na festivalu bodo nastopili All Capone Štrajh trio, Nuška Drašček, Elektrik Jazz Quartet, Intimn Frizurn in Terrafolk.

Dogajanje pa bo dopolnila še rekonstrukcija gledališke predstave Pupilija papa Pupilo pa Pupilčki v režiji Emila Hrvatina, prikazali bodo dokumentarni film Karpa Godine Chubby was here, kratke poetične filme berlinskega festivala Zebra, nekaj v čas zamrznjenih utrinkov pa bosta na fotografski razstavi prikazala Tanja Verlak in Borut Krajnc. Mesto na Dnevih poezije in vina je bilo letos odmerjeno še enemu izrazu sodobnega gledališča. To je literarno-senzualni performans Kurtizanine zgodbe.

Zmagovalec natečaja Si.pesnik?
Še en odmerek gledališča bodo obiskovalci Medane prejeli povsem zadnji festivalski dan, ko bo poleg gledališlkih predstav program dopolnila še predstavitev pesniške zbirke Divan Esada Babačiča, ki je posebej za Dneve poezije in vina pripravil tudi filmsko-pesniški performans Vsak otrok je lep, ko se rodi. Konec festivala pa bo v duhu hitrega načina življenja sodobnega človeka. Razglasili bodo namreč najboljšo pesem v dolžini SMS-sporočila.