Jančarjev roman To noč sem jo videl je bil preveden že v hrvaški, bolgarski, ruski, francoski, poljski, romunski, makedonski, srbski, finski, nemški in angleški jezik. Ta teden bo pisatelj ob svežem prevodu v madžarščino gost mednarodnega knjižnega festivala v Budimpešti. Foto: BoBo
Jančarjev roman To noč sem jo videl je bil preveden že v hrvaški, bolgarski, ruski, francoski, poljski, romunski, makedonski, srbski, finski, nemški in angleški jezik. Ta teden bo pisatelj ob svežem prevodu v madžarščino gost mednarodnega knjižnega festivala v Budimpešti. Foto: BoBo
false
Film Drevo govori o družini, ki je ujeta za zidove svojega doma, ker ji grozi krvno maščevanje. Na Festivalu slovenskega filma 2014 je prejel nagrado filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film, vesni za najboljšo fotografijo in glasbo, Jernej Kogovšek pa je prejel vesno za najboljšo moško vlogo. Foto: Promocijsko gradivo

Na mednarodnem knjižnem festivalu Margo v Budimpešti bo v četrtek gostoval Drago Jančar. Njegov roman To noč sem jo videl je izšel v madžarskem prevodu Orsolye Gallos pod naslovom Ma ejjel lattam öt. Pisatelj ga bo predstavil ob 17.30 v klubu Tesla.
Nagrajeni in v številne jezike prevedeni roman
Gre za ljubezensko zgodbo v vojnem času. Glavno junakinjo Veroniko Zarnik bralec spozna v petih poglavjih prek neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev – ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol – izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem. Za roman, ki je leta 2010 izšel pri založbi Modrijan, je Jančar dobil svojega tretjega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta, močno pa je odmeval tudi v tujini.
Preveden je bil že v hrvaški, bolgarski, ruski, francoski, poljski, romunski, makedonski, srbski, finski, nemški in angleški jezik. Zanj je pisatelj dobil tudi več nagrad, med drugim nagrado prix du Meilleur livre etranger, nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov, nemški prevod pa se je decembra lani znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo objavlja avstrijska radiotelevizija ORF.
Literarni festival in sejem Margo bo v Budimpešti potekal osmič po vrsti, in sicer med 12. in 16. oktobrom. Na njem se bodo zvrstili literarni in kulturni dogodki ter predstavitve knjig, ki so pred kratkim izšle na Madžarskem in v tujini.
Dnevi slovenskega filma
Skorajda sočasno z literarnim festivalom bodo v Budimpešti potekali tudi Dnevi slovenskega filma. Dnevi slovenskega filma bodo domala potekali v kinematografu Toldi. Odprl jih bo prvenec Drevo Sanje Prosenc, ki se bo prvega predvajanja 14. oktobra ob 18.30 tudi udeležila, so sporočili s slovenskega veleposlaništva na Madžarskem.

Celovečerec, ki je med drugim dobil nagrado fipresci za najboljši film ter bil prikazan po Evropi, v Avstraliji, Indiji in Egiptu, bo dneve slovenskega filma tudi sklenil. V kinematografu Toldi se bosta med petkom in nedeljo zvrstili še po dve projekciji komedije Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča in prvenec Roka Bička Razredni sovražnik. Bičkov Razredni sovražnik se je madžarskemu občinstvu že predstavil pred dvema letoma in na madžarskem mednarodnem filmskem festivalu Jameson CineFest v Miskolcu prejel tudi nagrado za najboljši film, med tremi finalisti za nagrado lux za leto 2014 pa so ga med drugim nagradili tudi evropski gledalci.