Ihanov roman Karantena je že na voljo, knjiga esejev Skupinska slika z epidemijo bo v knjigarno prišla v prihodnjem mesecu. Kot povesta že njuna naslova, se avtor v obeh izdajah ukvarja z epidemijo covida-19. Obe knjigi se začneta v skupni časovni točki, in sicer s pojavom novega koronavirusa na ladji za križarjenje Diamond princess v februarju 2020.

Drevišnji dogodek pod naslovom Dvojni obraz epidemije v Klubu CD je bilo mogoče spremljati tudi na našem portalu. Z Alojzem Ihanom se je pogovarjala novinarka Televizije Slovenija Nina Jerman, njegova besedila pa interpretiral igralec Mario Dragojević. Dogodek v Klubu CD je bil po navedbah organizatorjev razprodan.

Roman Karantena dogajanje prestavi na jadrnico, ki v istem času odpluje iz Barcelone in se zaradi epidemije prisilno ustavi v Rimu. Epidemija nato poveže jadralce v nenavadno sosledje dogodkov, kjer se prepletajo nesreče, tragedije, bolezni, poslovne priložnosti in koruptivni posli, so zapisali pri Beletrini.

Knjiga Skupinska slika z epidemijo pa je zbirka Delovih kolumn, s katerimi je Ihan redno spremljal pandemijo. Knjižna izdaja je dopolnjena še z objektivnimi podatki in grafikoni, ki bralcu po dveh letih časovne razdalje omogočijo vpogled tako v trenuten duh časa, ki ga odsevajo Ihanovi "dnevniški zapiski", kot v dejanski razvoj dogodkov, ki jih avtor ob pisanju ni poznal, so še sporočili z založbe.

Leta 1961 rojeni Alojz Ihan je zdravnik, specialist klinične mikrobiologije, redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja Oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. Naziv doktor medicinskih znanosti je pridobil leta 1993, predtem je dve leti deloval na Nacionalnem inštitutu za raziskave raka v Genovi, po doktoratu pa raziskovalno v ZDA.

Ob strokovnem, pedagoškem in znanstvenoraziskovalnem delu se ukvarja tudi s pisanjem kolumn in s književnostjo. Bil je urednik literarnih revij Problemi, Literatura in Sodobnost ter knjižne zbirke Aleph. Izdal je šest knjig poezije, štiri romane, tri knjige esejev in dve poljudnoznanstveni knjigi. Za svoje literarno delo je med drugimi prejel Jenkovo in Rožančevo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada.