Poteka danes in v soboto v prostorih Mestne knjižnice Ljubljana – v konferenčni dvorani KOŽ-a in v Trubarjevi hiši literature.

Foto: Slovensko filozofsko društvo
Foto: Slovensko filozofsko društvo

Kot poudarjajo organizatorji, poteka v hibridni obliki in je mednarodnega značaja. V celoti jo prenašajo na spletu v mednarodnem okolju, zato je primarni jezik prvega dne angleščina, drugi dan, ki bo namenjen nastopom študentov, pa bo potekal v slovenščini, so sporočili iz SFD-ja.

Na njej se bo predstavila vrsta avtoric in avtorjev iz Slovenije in tujine, ki si prizadevajo razumeti tematiko, ki ključno zaznamuje naš vsakdan.

Med njimi poudarjajo predavanje Chiare Bottici, ki je "redna profesorica na NSSR-ju v New Yorku in ena vodilnih avtoric sodobne feministične politične filozofije". V svojih delih se ukvarja s tem, kako podobe in domišljija vplivajo na politiko, je tudi avtorica številnih feminističnih eksperimentalnih spisov in teoretičarka anarhafeminizma.

Foto: emka.si
Foto: emka.si

Do zdaj je napisala šest knjig, ki obravnavajo zgodovino filozofije, kritično teorijo, psihoanalizo, feminizem, seksizem, etnonacionalizem in islamofobijo. Z Jacobom Blumenfeldom in Simonom Critchleyjem je uredila delo The Anarchist Turn. Na seminarju o množični psihologiji in trumpizmu pa je leta 2017 z Judith Butler predstavila tezo o povezavah med politično podobo in političnim jazom.

Med predavatelji je tudi Andrew Cutrofello, redni profesor na Univerzi Loyola v Chicagu. V slovenščini je mogoče brati njegovo delo Vse za nič: Hamletova negativnost, ki je izšlo pri Društvu za teoretsko psihoanalizo Ljubljana. V knjigi ponuja široko razvejano mrežo referenc in pokaže, kako zelo je bil Hamlet vpisan v nekatera najbolj žgoča vprašanja novoveške in sodobne filozofije.

Mogoče bo prisluhniti še več strokovnjakom, med njimi so Robert Vinten, Boško Karadžov, Daniela Camhy, Ana Diminiškovska, Slavko Splichal, Tomaž Grušovnik, Andrej Ule, Primož Krašovec, Varja Štrajn in številni drugi.

Konferenco bodo zaradi trenutnih razmer primarno prenašali v spletnem okolju in bo ena največjih sorodnih prireditev v zadnjem času pri nas, zaradi raznolike tematike pa bo večji del predavanj namenjen precej širokemu občinstvu, opisuje Gašper Pirc, predsednik Slovenskega filozofskega društva (SFD) in predsednik Programskega odbora konference Language and Communication in 2021.

Med jezikom, pravom in družbo
Konferenca podpira prispevke z različnih področij in vidikov razumevanja jezika in komunikacije, od statusa politične komunikacije, odnosa med jezikom, pravom in družbo ter medkulturnega dialoga do konceptualnega razumevanja jezika, razumevanja družbene vloge komunikacije in sprememb v komunikaciji, ki jih prinašata vse večja digitalizacija in razvoj socialnih omrežij.

Konferenco Language and Communication in 2021 soorganizirata Slovensko filozofsko društvo (SFD) in Inštitut za filozofske študije ZRS-ja Koper s podporo MKL-ja Ljubljana, AMEU-ECM in Makedonskega filozofskega društva.

Razvoj filozofije, humanistike in družboslovja
Slovensko filozofsko društvo (SFD), ustanovljeno leta 1935, združuje vse, ki jim je filozofija osnovna stroka ali poklic ali ki se zanimajo za razvoj filozofije, humanistike in družboslovja. V preteklih dveh letih so kljub zdravstveni krizi pripravili več kot dvajset različnih javnih dejavnosti, "ki so obsegale raznolike formate izvedbe in perspektive raziskovanja".