50-letni filozof, med drugim je režiral tri filme in se podpisal pod vrsto romanov, več med njimi je bilo nagrajenih, je v pogovoru za revijo Marie Claire dejal, da ni sposoben ljubiti ženske svoje starosti in da raje hodi na zmenke z mlajšimi ženskami, predvsem tistimi korejskega, kitajskega in japonskega rodu.

V odziv na Moixeve izjave so se na omrežjih kot primer lepotice, starejše od 50 let, med drugimi pojavile tudi fotografije Monice Bellucci. Foto: Reuters
V odziv na Moixeve izjave so se na omrežjih kot primer lepotice, starejše od 50 let, med drugimi pojavile tudi fotografije Monice Bellucci. Foto: Reuters

"Bolj so mi všeč mlajša ženska telesa, to je vse. Tako pač je. Telo 25-letnice je izjemno. Telo 50-letnice nikakor ni izjemno," je dejal večkrat nagrajeni književnik in televizijski voditelj. Ob tem je dejal, da je mogoče žalostno, da hodi ven zgolj z azijskim tipom ženske, a ga zaradi tega ni sram.

Oster odziv
Njegove besede so naletele na oster odziv po vsem svetu, na družbenih omrežjih se je usul plaz kritičnih odzivov. V enem od njih je 52-letna novinarka Colombe Schneck objavila fotografijo svoje zadnjice (kasneje jo je sicer izbrisala) in zraven objavila pripis: "Evo, zadnjica 52-letnice ... kakšen imbecil, pojma nimaš, kaj zamujaš." 49-letna francoska komedijantka Marina Fois se je na Twitterju pošalila, da ima le še eno leto in 14 dni časa, da spi z avtorjem. Spet druga je vprašala, ali so lahko tudi ženske, ki imajo manj kot 50 let, zanj nevidne. V povezavi z njegovimi izjavami se je na družbenih omrežjih pojavila tudi vrsta fotografij zvezdnic, starejših od 50 let, med njimi so Halle Berry, Jennifer Aniston in Monica Bellucci, kot jasen protidokaz, da starejše ženske niso privlačne.

Na kritike se je že odzval tudi Moix. V pogovoru za lokalni radio je dejal, da si ne more pomagati, da so mu bolj všeč mlajše ženske. "Vem, kdo mi je všeč in ni se mi treba zagovarjati zaradi mojega okusa," je dejal za radio RTL. "50-letnice me tudi ne vidijo. Imajo kaj drugega početi, kot biti v družbi nevrotika, ki piše in bere ves dan. Ni lahko biti z mano."

Moix je med drugim za svoj roman Jubilations vers le ciel leta 1996 prejel Goncourtevo nagrado za prvenec in nagrado Francoisa Mauriaca, leta 2013 pa je za roman Naissance prejel Renaudotevo nagrado.