Leta 2013 je umrl zaradi zapletov po presaditvi jeter, star 71 let. Foto: AP
Leta 2013 je umrl zaradi zapletov po presaditvi jeter, star 71 let. Foto: AP

"On jo je začel, mi smo jo želeli dokončati," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala skladateljica in glasbenica Laurie Anderson, Reedova dolgoletna partnerica.

Knjiga z naslovom The Art of the Straight Line: My Tai Chi vsebuje Reedove eseje, ki so pravzaprav meditacije iz treh desetletij predanega prakticiranja taj čija. Starodavna kitajska meditativna vadba taj či pomaga zmanjšati stres in tesnobo, po navedbah medicinskega centra Mayo Clinic jo opisujejo tudi kot meditacijo v gibanju.

Po pisanju AFP-ja knjiga ponuja vpogled v nežnejšo plat nekdanjega frontmana skupine Velvet Underground. Kot je sam zapisal, je od življenja "želel več kot zlato ploščo in slavo". Želel je "dozoreti kot bojevnik". Taj či po njegovih besedah "omogoči stik z nevidno močjo, z vesoljem; spremeni človekovo energijo in um".

Ren Guang Yi je bil mojster, s katerim je Reed dolgo sodeloval in se večino dni, ko ni bil na turneji, učil ure in ure. Reed je začel taj či prakticirati v 80. letih preteklega stoletja, ko je bil še vedno močno odvisen od mamil, je povedala Anderson. Dodala je, da je bil zelo vztrajen in da je postal tudi zelo spreten.

Čeprav Reed ni bil edini rockovski zvezdnik, ki se je ukvarjal s taj čijem, pa je bil med prvimi, ko je ta starodavna praksa postala priljubljena v ZDA. "Nekako je vse skupaj en velik energijski akord," je Anderson odgovorila na vprašanje, kako se taj či ujema z rockom. "Potekata na isti frekvenci."

Izdaja Reedovih zapisov je po pisanju AFP-ja naravno nadaljevanje njegovega ukvarjanja s taj čijem. Kot je še povedala Anderson, se ni sramoval o tem govoriti z drugimi. "Gledal je človeka in mu rekel: 'Imate grozno držo. Ali ste kdaj vadili taj či? Razvalina ste'," je v smehu povedala in dodala, da je tako dejal tudi svojemu kirurgu pred presaditvijo jeter.

Vendar je bila po njenih besedah njegova želja po pomoči iskrena. "Bil je človek, ki je bil ljudem v veliko oporo."

Kot je še povedala, si je glasbenik resnično na vsak način želel izboljšati svoje življenje, kar je bilo zelo navdihujoče. "Ni bil človek, ki bi sedel in tarnal nad tem, kako slabo je."

Reed je bil član zasedbe The Velvet Underground, ki je slovela po provokativnosti in eksperimentiranju ter avantgardnih pristopih, preden se je podal na samostojno pot z uspešnicami. Po odhodu je objavil vrsto samostojnih albumov.

Med širše občinstvo je prodrl leta 1972 z drugo ploščo Transformer, na kateri je tudi ena njegovih največjih uspešnic Walk on the Wild Side. Z iste plošče so znane tudi pesmi Perfect Day, Satellite of Love in Vicious, med njegove zimzelene skladbe pa sta se vpisali še Sweet Jane in I'm Waiting for My Man.