Foto: Mesto knjige
Foto: Mesto knjige

Tako je na sredni novinarski konferenci povedal član programske ekipe festivala Miha Kosovel.

Festival se začenja na Trgu Evropa, kjer ob 20. uri pripravljajo pogovor s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru, ki ga bo vodil novinar Marko Crnkovič, bo predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

S pogovori, glasbo, bralnimi uprizoritvami, razstavami in knjigami bodo spletli pisano večjezično literarno krajino. V soboto bodo ob 19. uri na Trgu Marka Plenčiča v Solkanu odprli razstavo štirih domačih ilustratork, Ane Maraž, Anje Kranjc, Ane Zavadlav in Tine Volarič. Zatem bo sledil koncert domačega dvojca GLOG.

V nedeljo bo ob 19. uri na Trgu Evropa Vesna Humar gostila novinarja manjšinskih medijev, slovenskih v Italiji in italijanskih v Sloveniji. Gosta, odlična poznavalca problematik čezmejnega slovensko-italijanskega prostora, Stefano Lusa in Jurij Paljk, bosta spregovorila o politikah dvojezičnosti.

Sorodna novica Erica Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica

Rekordna udeležba zamejskih založnikov
Knjižni sejem, ki se začenja v torek, zaprli pa ga bodo prihodnji petek, bo tudi letos potekal na Bevkovem trgu pri Ravnikarjevi maketi. V družbo več kot 20 založb, z rekordno udeležbo zamejskih založnikov, vabi prihodnji teden vsak dan, od torka do petka med 15. in 21. uro, je povedala vodja festivala Katja Pahor.

Spremljevalni program sejma bo tudi letos pester, med drugim ga bodo obiskali Marcel Štefančič Jr., Brina Svit, Dušan Jelinčič, Maja Haderlap, Mirt Komel, Anja Mugerli, Jaka Železnikar, Nejc Gazvoda, Varja Hrvatin, Mateja Sattler, Lidija Dimkovska, Urban Vovk in Muanis Sinanović.

V četrtek in petek vas vabijo tudi na posebna dogodka, ki se bosta odvila zunaj sejmišča. V četrtek bo gost Feri Lainšček. Z glasbeno spremljavo Lare Jankovič s kvartetom bodo vstopili v avtorjevo poezijo in spoznali njegov svet.

Starše pa v četrtek in petek ob 16. uri vabijo, da obiščejo predstavo Varstvo v režiji Marka Čeha: za dve uri lahko otroke prepustijo v varstvu vzgojiteljic v bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici. Tam bo igralec, lutkar in voditelj Anže Zevnik "otroke zabaval s kulturnim programom, medtem ko bodo starši lahko mirno uživali v mestu … oziroma na prireditvah festivala Mesto knjige," so zapisali organizatorji.

Mesto knjige organizira Društvo humanistov Goriške s partnerji, program pa sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Nova Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Dogajanje bo potekalo do 18. junija.