Avkcijska hiša Freeman's dražbo pripravlja za 23. september, piše spletni portal Art Daily.

Gutenbergova Biblija iz 15. stoletja, prvi korak na poti do množičnega tiskanja knjig v Evropi. Foto: EPA
Gutenbergova Biblija iz 15. stoletja, prvi korak na poti do množičnega tiskanja knjig v Evropi. Foto: EPA

Vsi predmeti so povezani s človekovo željo, da bi razumel univerzum skozi religijo in umetnost. Gre za predmete in besedila, ki se nanašajo na božanstva, življenja svetnikov, pripovedovanje zgodb, telesne prakse ter človekov odnos do živali in narave.

Ponudili bodo tudi petnajst inkunabul oziroma prvotiskov, med katerimi je največ pozornosti deležen list iz Gutenbergove Biblije, natisnjen med letoma 1450 in 1455. Njegova vrednost je ocenjena med 40.000 in 60.000 dolarji. Nekdaj je bil del pomanjkljivega izvoda iz Kraljeve knjižnice v Münchnu. Leta 1832 ga je pridobil angleški diplomat Robert Curzon, knjigarnar Gabriel Wells pa ga je dal leta 1920 razvezati, da je šel v prodajo po posameznih listih.

Človek, ki je izumil tisk s premičnimi črkami
Okoli leta 1450 je Gutenberg spremenil zgodovino: izumil je tisk s premičnimi kovinskimi črkami. To je bila tehnika, ki tedaj Evrope še ni dosegla, poznali pa so jo že v Aziji. Biblijo naj bi nato z 290 ulitimi črkami in znaki po vzoru gotice natisnil do leta 1455.

Med vrhunci dražbe napovedujejo še francoske in burgundske gotske kipe iz zasebne newyorške zbirke, piše spletni portal. Leta 2011 jih je ocenil danes pokojni Theo-Antoine Hermanes, švicarski poznavalec umetnosti srednjega veka in konservator.

Verjetno del portala ali nagrobnika
Iz omenjene zbirke je apnenčast kip iz 15. stoletja iz Burgundije, ki je bil nekdaj verjetno del portala ali nagrobnika. Najverjetneje predstavlja sv. Katarino Aleksandrijsko. Ocenjen je med 10.000 do 15.000 dolarji. Glede na svetničin izbočeni trebuh je nekdaj veljalo, da kip prikazuje nosečo Marijo.

Med vidnejšimi v zbirki je tudi apnenčast kip klečečega moškega v naravni velikosti. Ta verjetno predstavlja Nikodema ali Jožefa iz Arimateje iz poznega 15. ali zgodnjega 16. stoletja. Vrednost ocenjujejo med 8000 in 12.000 dolarji.

Spletni portal med vidnejšimi predmeti z dražbe omenja še afriške maske in obredne predmete iz zbirke Thomasa McNemarja.