Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velikan afriške mitologije v prepletu z aktualnimi problematikami, ki je znan zlasti kot dramatik, načrtuje tudi izid svežega dramskega dela, piše britanski časnik The Guardian.

Soyinka je za medije povedal, da mu je karantena zaradi pandemije covida-19 omogočila navdih tako za pisanje romana kot drame.

O prijateljstvu in izdajah
V romanu bo bralec našel vsega po malem, so povedali pri nigerijski založbi Bookcraft. Avtor govori tako o prijateljstvu kot izdajah, pa o veri in upanju kot na drugi strani o cinizmu, umorih in zločinih, vse pa postavlja v okolje sodobne Nigerije. "Kot bi pričakovali od avtorjevega dela: ponuja veliko raznovrstnih značajev, globoke uvide, duhovite komentarje in zelo eleganten jezik," so poudarili pri založbi.

Nigerijski dramatik in pesnik ter prvi afriški literat, ki je prejel Nobelovo nagrado za književnost, je avtor dveh odmevnih romanov: Tolmači (1965), ki je izšel tudi v slovenskem prevodu Alenke Puhar, in Season of Anomy (1973). V slovenščino je preveden še roman Ake: leta otroštva, pri nas sta bili posneti tudi dve njegovi radijski igri.

Njegov tretji roman bo v Nigeriji objavljen še letos, bralci z drugih celin pa bodo morali na izid morali počakati do prihodnjega leta.

Med letoma 1967 in 1969 je bil zaprt
Soyinka se je 13. julija 1934 rodil v Abeokuti, pozneje pa je študiral v Ibadanu in Leedsu. Po vrnitvi v domovino je na univerzi v Ibadanu poučeval dramatiko in se politično angažiral. Med državljansko vojno v domovini pa je bil med letoma 1967 in 1969 tudi zaprt. Večinoma piše v angleščini.

Leta 1960 je ustanovil igralsko skupino, s katero je uprizarjal svoja dramska dela, kot so The Lion and the Jewel (1959), A Dance of the Forests (1960) in Kongi's Harvest (1965). V dramah Soyinka povezuje afriško mitologijo z aktualnimi družbenimi temami.

Med njegovimi pomembnejšimi deli so še pesniške zbirke Idanre (1967), Poems from Prison (1969) in Mandela's Earth and Other Poems (1988).