Foto:
Foto:
Drago Jančar je prispeval zbirko desetih novel.

Založba je izdala zbirko desetih novel Draga Jančarja, zbranih pod naslovom Človek, ki je pogledal v tolmun. Novele bralce seznanjajo z različnimi osebami, temami in situacijami. Po drugi strani Jani Virk v kratkem romanu Aritmija začenja tam, kje je končal leta 1996: v svetu tranzicijskih japijev. Evald Flisar v romanu Čaj pri kraljici predstavlja življenje mladega slovenskega slikarja, ki dela v Londonu in sanja o sprejemu pri Elizabeti. Zadnjo novost pa je napisal Aleš Debeljak, ki v pesniški zbirki Pod gladino prepleta erotični naboj in zgodovino.

Zgodovina, sprevržena v posmeh
V Debeljakovi zbirki se paradoks zgodovine preobrača v posmeh, je ocenil urednik Mladinske knjige Aleksander Zorn, ki bo svoje dolgoletno delovno mesto zamenjal za mesto državnega sekretarja v strateškem svetu za kulturo, izobraževanje in znanost. Pesnik Pod gladino najde svet sporov, spopadov in porazov. Kot je omenil avtor sam, v zbirki izpostavlja triado jaz-rod-svet. Pogled na zgodovino in pretekle dogodke je bolj celovit prav zato, ker je že odmaknjen v pretekli čas.

Dva Jančarjeva obraza
Svet zase pa je vsaka od desetih Jančarjevih zgodb. Zbirka ponuja pogled v Jančarjevo dušo in avtorja predstavlja na dva načina: kot razumnika in kot fabulista, je zbirko opisal Zorn. Vse zgodbe pa so razburljive, ne glede na to, kako obrobne se lahko v začetku zdijo.

Aritmija kot opozorilo
Jani Virk v fokus svojega šestega romana postavi japija, moškega srednjih let, ki nenadoma ugotovi, da je svoje življenje prespal, namesto da bi ga živel. Nasičen z elektronskimi signali prenosnih telefonov, računalnikov in strasti, ki jih je skušal iztisniti iz svojega telesa, Klemen J. začne pokati po šivih. Čeprav se v svojem svetu znajde, pa ga na nepravilnosti začne opozarjati - aritmija srca.

Would you like some tea?
Za uspehom in slavo pa hlepi tudi mlad nadarjen slovenski slikar, ki sanja o razstavah v sloviti londonski galeriji Tate. Dokaz, da so se mu sanje izpolnile, bi bilo povabilo na kraljičino čajanko, ki jo vsako leto priredi za uspešne priseljence. A njegov boj za slavo Flisar pripelje do boja za preživetje na robu ambicioznežev ...