J. K. Rowling je zaslovela s serijo otroških knjig o Harryju Potterju. Foto: Reuters
J. K. Rowling je zaslovela s serijo otroških knjig o Harryju Potterju. Foto: Reuters

Dogajanje v kriminalnem romanu Troubled Blood, ki je peti po vrsti v seriji Cormoran Strike, se vrti okoli nerešenega primera pogrešane zdravnice, pri čemer se domneva, da jo je umoril moški, odet v ženska oblačila. Ob izidu so nekateri zaradi tega pisateljici J. K. Rowling znova očitali transfobijo, hkrati pa se je v samo petih dneh preteklega tedna prodalo skoraj 65 tisoč izvodov knjige, piše Guardian.

Britanski recenzent Jake Kerridge, ki piše za Telegraph, je v svoji kritiki knjige enega od osumljencev označil za "transvestitskega serijskega morilca". Ob tem je zapisal še: "Človek se sprašuje, kakšna se bo kritikom Rowlingove zaradi njenih stališč do transvprašanj zdela knjiga, katere nauk se zdi, da je: nikoli ne zaupajte moškemu v obleki."

Sorodna novica J. K. Rowling z novo knjigo sprožila nov niz vprašanj o njenih pogledih na transspolne ljudi

Pozivi k zažiganju knjige
Komentarji in pogledi avtorice na družbeni spol so bili letos že večkrat predmet razgretih polemik, v obrambo svojim izjavam o razumevanju pojma ženske je nato objavila tudi daljši esej.

Ob plazu kritik, ki ga je sprožil izid njenega najnovejšega romanesknega dela, so vzniknili tudi pozivi k zažiganju te knjige. Avtorica ni komentirala polemik okoli lika osumljenca ali se spuščala vanje, zapisala je le, da je lik ohlapno zasnovan na dveh resničnih morilcih.

Bojkot avtoričinih knjig na eni strani ...
Kmalu po izidu knjige je neka avstralska knjigarna naznanila, da ne bo naročila tega dela. Za odpoved tudi pisateljičinim starejšim delom se je po objavi omenjenega eseja odločilo več knjigarn po svetu.

... in zanimanje bralcev na drugi
Kljub tem razprtijam pa uradni podatki o prodaji knjig, ki jih objavlja podjetje Nielsen BookScan, razkrivajo, da se je Troubled Blood zavihtela na prvo mesto britanske lestvice najbolje prodajanih knjig. V petih dneh od izida so namreč prodali 64.633 izvodov.

Po navedbah Booksellerja pa je to daleč največja enotedenska prodaja katerega koli knjižnega dela, ki ga je avtorica napisala pod psevdonimom Robert Galbraith, saj je to skoraj dvakratno število v prvem tednu prodanih izvodov predhodnika tega romana, naslovljenega Lethal White.